Klub Bošnjaka pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na posljednje zakone izglasane u NSRS

by nedim
| 15:32

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas je na sjednici Kulba uložio veto na dva zakona koja je krajem prošle sedmice donijela Narodna skupština RS. Prvi se odnosi na odbijanje saradnje sa visokim predstavnikom, a drugi na izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i sankcioniše nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom, a Srba genocidnim narodom.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a vezano za zadnja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala. Naime, prvi se odnosi na Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se donosi na Zakon o dopuni Кrivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida, kojim odbijaju saradnju sa visokim predstavnikom. Drugi zakon se odnosi na izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i sankcioniše nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom, a Srba genocidnim narodom.

Usvojeni zakoni zadiru u Ustav, antidejtonski su i ne doprinose miru u BiH, te ih treba što prije onemogućiti, poručuju Bošnjaci iz RS-a.

Na udaru izmjena zakona naći će se svi koji negiraju genocid, ali i zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina, naglašava Tabaković.

Pokušaj politiziranja Inckovog zakona je i Dodikova najava smjene Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica.

S obzirom na pitanje vitalnog nacionalnog interesa i godišnje odmore koji su u toku, trebat će vremena da to se riješi. U Klubu Bošnjaka očekuju da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, te da ni na Ustavnom sudu RS-a, neće dobiti podršku. Zbog toga će uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS očekuje i reakciju međunarodne zajednice – saopšteno je.