Veliki uspjeh bh. fudbala: Velež utišao Atinu i prošao u 3. kolo Konferencijske lige

by nedim
| 23:04

Velež je večeras herojskom igrom napravio senzaciju u Atini i nakon penala izbacio je AEK, te se tako plasirao u treće pretkolo Konferencijske lige. Rođeni su čuvali gol sve do osme minute sudijske nadokade kada su primili pogodak i otišlo se u produžetke, u kojima nije bilo pogodaka, a potom je mostarski klub slavio na penale sa 3:2. Senzacionalan uspjeh Veleža i Mostar večeras neće spavati.

Igralo se veoma čvrsto u Atini na početku susreta, a onda je jedan pokušaj Arauja odbranio Bogdanović. Rođeni su prvu šansu imali u 14. minuti kada je Stanković zaustavio pokušaj Ćosića iskosa sa desne strane. Odmah nakon toga na drugoj strani Bogdanović nije imao problema nakon pokušaja Garcije.

Golman mostarskog kluba zaustavio je i udarac Arauja glavom u 25. minuti. Pršeš je šutirao pored gola iz slobodnjaka u 32. minuti. Nedugo nakon toga viđena je najveća šansa za AEK. Tanković je probio po lijevoj strani, a Araujo je poslao loptu malo pored gola. Velež je imao dobru priliku u 36. minuti, no Zajmović nije stigao i intervenisao je Stanković.

Araujo je u 37. minuti ponovo prijetio golu Rođenih, no ponovo je siguran bio Bogdanović. Anđušić je u 43. minuti poslao loptu pored gola grčkog kluba. Do kraja prvog dijela nije bilo promjene rezultata. Nakon šest minuta igre u drugom dijelu Anđušić je sjajno izvarao svoje čuvare, ali na kraju je izblokiran.

Opasno je bilo pred golom Veleža u 52. minuti. Garcia je uposlio Tankovića, koji je poslao loptu preko gola. Na drugoj strani Anđušić je pogodio živi zid iz slobodnjaka. Veliku priliku imali su Rođeni u 70. minuti. Anđušić se još jednom promiješao odbranu AEK-a i uposlio Ćosića, a on je poslao loptu pored gola.

Igrači Veleža poklonili su loptu Garciji u 79. minuti, no na svu sreću poslao je loptu pored gola. Grci su u sudijskoj nadoknadi imali neke šanse, ali mostarski klub se čuvao sve do osme minute nadoknade kada je Mantolas pogodio za 1:0 i tako izborio produžetke.

AEK je bio dominantniji u prvom produžetku, ali nije mnogo prijetio. Odmah na startu Ansarifard se našao u šansi, a krajem produžetka pokušao je Araujo, no oba puta siguran je bio Bogdanović. U drugom produžetku nijedna ekipa nije srljala i nije bilo nekih izglednih prilika, tako da se pristupilo izvođenju penala.

Velež je bio bolji na penale sa 3:2.

AEK – Velež 1:0 (2:3 nakon penala)

Stadion: Spiros Louis (Atina). Sudija: Clancy K. (Škotska). Žuti kartoni: Vranješ, MitaJ, Shakov, Szymanski (AEK), Zajmović, Ćosić, Vehabović, Brandao, Ovčina (Velež).

AEK: Stanković, Bakakis (od 91′ Svarnas), Vranješ, Tzavellas, Mitaj (od 69′ Lopes), Mantalos, Le Tallec, Szymanski, Garcia (od 80. minute Albanis, od 91′ Shakov), Tanković (od 62′ Ansarifard), Araujo.

VELEŽ: Bogdanović, Isić (od 95′ Brandao), Zeljković, Ovčina, Ferreyra, Radovac (od 86′ Zvonić), Hasanović, Anđušić (od 73′ Cvijanović), Ćosić (od 95. Osmić), Pršeš (od 62′ Vehabović), Zajmović (od 73′ Georgijević).

Izvor: SCSport.ba