Završen sastanak: Politički predstavnici iz RS-a više neće učestvovati u odlučivanju državnih institucija

by Tuzla Info
| 18:52
  •  
  •  
  •  
  •  

Politički predstavnici iz entiteta RS završili su današnji sastanak koji je sazvan zbog odluke Visokog predstavnika, Valentina Inzka i donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida.

Tim povodom, politički predstavnici iz manjeg bh. entiteta su odlučili da neće učestvovati u bilo kakvim odlukama na nivou države Bosne i Hercegovine.

Svi su kažu bili jedinstveni i odlučili su da je ovo prvi potez u kojem će svi učestvovati. Ističu da dok se ovo pitanje ne riješi ili  zakona  stavi van snage predstavnici RS neće učestvovati u bilo kakvim odlukama u  Institucijama Bosne i Hercegovine.

Član predsjedništva BiH, Milorad Dodik kaže da je ovog trenutka Republika Srpska jača nego ikada.

“Imali smo valjan pristup koji je bio konstruktivan. Ono što je jasno je da se ovo odbacuje kao ništvano, od ovog trenutka predstavnici RS u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu neće učestvovati u radu i odlučivanju dok se ovo ne riješi. Nećemo da živimo u zemlji u kojoj se proglašavaju ovakvi zakoni. Nećemo prihvatiti nijednu odluku. Uradit ćemo da zakonska rješenja na sjednici koja će biti u petak ali ih nećemo komentarisati sada, jer trebaju da sjednu pravnici već sutra kako bi sačinili dva zakona. Sjednica NSRS u petak će biti zatvorena za javnost, a naknadno će biti poznato o kakvim zakonima se radi.”  – kaže Dodik.

Isto mišljenje dijeli i opozicija, a to je potvrdio i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

“Potpuno je jasno i saglasni smo sa tim da nikad više nećemo prihvatiti niti jednu odluku ili zakon visokog predstavnika odnosno parlamenta BiH, u tom smislu bilo koja nova odluka od visokog predstavnika bit će odbačena i to je jedinstven stav sa našeg sastanka.”

Realizacija ove odluke je čini se počela i prije njenog donošenja, s obzirom da predstavnici Srba danas nisu bili na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta, zbog čega bi budžet BiH mogao biti doveden u pitanje. /Tuzlainfo.ba/

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.