Vrijednost se mjeri desetinama miliona KM: Promet zlata u BiH već oborio prošlogodišnji rekord

by nedim
| 17:00
2102 zlato
  •  
  •  
  •  
  •  
Vrijednost uvezenog zlata u BiH u prvih šest mjeseci ove godine dostigla je 24,6 mil KM, što je blizu iznosa za cijelu prošlu godinu, kada su iz uvoza stigli plemeniti metali vrijedni 28,3 mili KM.
Pokazali su to najnoviji izvještaji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Međutim, ono što je interesantno jeste podatak da je, uz “eksploziju” uvoza, u ovoj godini porastao i izvoz zlata, dragulja i ostalih plemenitih metala.
Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratka Kovačevića, za prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je izvezeno zlata i ostalih plemenitih metala u vrijednosti od 29,7 mil KM, dok je za cijelu prošlu godinu vrijednost izvoza bila 34,1 mil KM.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je na ovogodišnju ekspanziju uvoza i izvoza plemenitih metala najviše uticao rast cijena svih materijala i sirovina, pa između ostalog i zlata.
– BiH mora da uvozi zlato i ostale plemenite metale za zlatarske radnje, jer nemamo svoje sirovine. Sa druge strane, kod nas se proizvodi zlatni nakit namijenjen uglavnom za inostrana tržišta, pa tako raste izvoz – smatra Pavlović.
On naglašava da zlato na području BiH treba posmatrati kao sirovinu koja služi za proizvodnju gotovih proizvoda koji su, prije svega, izvozno orijentisani.
– To sve dodatno utiče i na vrijednost izvoza i uvoza, zbog čega se i stvara slika da se kod nas mnogo kupuje i prodaje zlato – smatra Pavlović.
BiH je u ovoj godini, kako pokazuju evidencije UIO BiH, najviše uvezla zlata u otpacima i lomljavini od plemenitih metala ili od metala platiniranih plemenitim metalima, i to u vrijednosti od 16,7 mil KM. Isti slučaj je i sa strukturom izvoza, tačnije u ovoj godini je iz BiH izvezeno 28,2 mil KM zlata u otpacima i lomljavini od plemenitih metala ili metala platiniranih plemenitim metalima.
U zlatarama u Republici Srpskoj i FBiH kažu da se otkupne cijene zlata kreću od 40 do 50 maraka po gramu, u zavisnosti od kvaliteta.
– Tokom pandemije smanjen je broj svadbi i veselja, pa su i zlatni nakit građani slabije kupovali, ali polako se situacija popravlja – tvrde zlatari, piše Glas Srpske.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.