Ponovo vrijeđao: Dodiku teško palo obraćanje Bisere Turković pred VS UN-a

by nedim
| 8:55

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pitan da prokomentariše obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Vijećem sigurnosti UN-a Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

-Bisera Turković ni jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a nije bila ministrica vanjskih poslova, već izaslanica bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministrica, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila hurme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spašavali gole živote, izjavio je Dodik javlja Srna.

Podsjetimo, mnistrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sinoć govor pred Vijećem sigurnosti UN-a tokom rasprave o našoj zemlji.

-Uvjeravam vas sve ovdje danas da se Bosna i Hercegovina raduje danu kada će se moći zatvoriti Ured visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji. Nažalost, taj dan još nije stigao. Kao što znate, Agenda 5 + 2 dogovorena je 2008. godine, utvrđujući zahtjeve koje vlasti BiH moraju ispuniti prije zatvaranja OHR-a, navela je Turković.

I dok je u nekim područjima postignut napredak, dodala je, još je mnogo posla potrebno obaviti prije nego što budemo mogli smatrati da su ispunjeni zahtjevi.