Hrizostom najavio izgradnju nove crkve u Konjević Polju, mjestu gdje ne žive pravoslavci

by nedim
| 14:23
2011 hrizostom
  •  
  •  
  •  
  •  

U video izjavi objavljenoj na Facebooku, mitropolit dabrobosanski Hrizostom pojasnio je detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju, koja u dvorištu Fate Orlović bespravno 1996. godine izgradila  Srpska pravoslavna crkva.

Uklanjanje crkve je urađeno po presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Hrizostom naveo je da se prilikom izmiještanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora i da je radove obavila firma iz Brčkog umjesto prethodno najavljene iz Foče.

“Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni – s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se njime izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu”, naveo je mitropolit.

Kako je rekao od tog dogovora se odstupilo, što je rezultiralo “onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u posljednjem momentu obaviješteni”.

Prema njegovim riječima firma iz Foče bila je zadužena da crkvu prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova.

“Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora da razmišlja racionalno i razumno, a ne samo emocijama”, naveo je mitropolit.

Mitropolit je najavio izgradnju dvije crkve, u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja i Konjević Polju, pošto se pronađe adekvatna lokacija, a nakon rušenja crkve u tom mjestu.

Podsjećamo, u Konjević Polju, prema posljednjem popisu iz 2013. godine živi 735 stanovnika, među kojima niti jedan koji se izjasnio da je srpske nacionalnosti. U tom mjestu je 99,2 posto Bošnjaka, 0,8 posto ostalih, a Srba i Hrvata nema.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.