Bisera Turković: O tome da im nije ugodno u BiH pričaju oni koji godinama blokiraju njen napredak

by nedim
| 21:14
0303 bisera
  •  
  •  
  •  
  •  
Na današnje izjave zvaničnika Republike Srbije i entiteta Republika Srpska, reagovala je i Bisera Turković ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,.
– BiH je apsolutno otvorena za svaku vrstu i ekonomske, razvojne saradnje sa Srbijom i tu nema nikakve dileme. Vjerujemo i da otvorena pitanja možemo riješiti dijalogom i u tom smislu imamo redovne kontakte sa srbijanskim zvaničnicima. Svi projekti koji će donijeti interes građanima, uključujući autoputeve, prometno povezivanje, željeznice, slobodna trgovina nisu sporni niti ih se u Sarajevu blokira. Naprotiv, aktivno se radi na mnogima, uključujući i pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd – istakal je Turkovićeva koja je pored toga naglasila nekoliko činjenica_
Ista politika koja i danas govori da nije za sukob ali da ne može u BiH pronaći svoj interes, kontinuirano i godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspješna, blokira evropske reforme, budžete, projekte, nerijetko i institucije, koristi mehanizme za opstrukciju gdje god to može, blokirali su godinama povratak raseljenih, povratnici žive u atmosferi straha u RS gdje se slave ratni zločinci, negira se Bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju itd., da bi onda na kraju govorili “da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu”.
Ja ih pozivam da prestanu sa takvom politikom, da prestanu sa blokadama, opstrukcijama i politiziranjem i da zajednički radimo na ekonomskom i svakom drugom boljitku, da ispunjavamo evropske standarde, da završimo posao na 14 ključnih prioriteta EU i krenemo ka članstvu, pa će vidjeti kako će im biti lijepo i komotno u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini.
Koliko god Dodik možda želio nešto drugo, BiH je njegova domovina.
Tada neće biti primorani da uzimaju skupe zajmove širom svijeta i zadužuju se kako bi izbjegli bankrot entitetskih vlasti. Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovdje, jer samo takva država može ići putem napretka, ekonomskog progresa i članstva u EU. Tada će možda Dodik moći uzvratiti pomoć Srbiji i neće morati čekati da Vučić pomogne siromašne općine. Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje sarađivati sa Srbijom.
Dodik treba biti iskren i reći svom narodu da politika kojom želi oslabiti Bosnu i Hercegovinu najviše šteti manjem entitetu i ljudima koji tamo žive i skupo ih košta.
Primjerice, blokirali su dogovor BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, gdje su svi, pa i RS mogli dobiti mnogo povoljnija sredstva od prodaje obveznica na berzi. A, razlog odbijanja je obična politizacija i odbijanje jedne tehničke reforme, za koju tvrde da je riječ o prenošenju nadležnosti na BiH. Ta odluka će RS koštati desetine miliona maraka koje će biti plaćene u višim kamatama, a platit će ih stanovništvo RS – navela je Bisera Turković.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.