Gračanica: Otvoren Grapos-expo, 300 učesnika iz evropskih zemalja

by Tuzla Info
| 21:00

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, načelnik općine Gračanica Nusret Helić i federalni ministar razvoja Amir Zukić, otvorili su danas međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS-EXPO 2022 u Gračanici. Na ovom sajmu proizvode i usluge nudi 300 učesnika iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Srbije i Turske. Ovom prilikom premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo da se u Gračanici vodi briga o onome što je najbitnije za napredak države, a to je razvoj privrede. Također premijer je kazao da se ovogodišnja orijentacija sajma prema tehnologijama koje funkcionišu na
principu obnovljivih izvora energije, solarnim elektranama i drugim naprednim tehnologijama koje
čuvaju okoliš i ne zagađuje životnu sredinu u potpunosti podudara sa strateškim opredjeljenjem Vlade
Tuzlanskog kantona.

„Pokazatelj toga je i činjenica da smo upravo danas na sjednici Vlade, u skladu sa ranije usvojenim Rebalansom Budžeta izmijenili i dopunili Program ulaganja namjenskih sredstava namijenjenim zaštiti okoliša. Za projekte ove namjene za 2022. godinu smo predvidjeli ukupno više od 8,5 miliona KM. Znatna sredstva uložit ćemo u projekte energijske efikasnosti javnih objekata, a u okvirima Programa planirali smo i povećanje sredstva planiranih za realizaciju projekata općina i gradova. Također, značajno povećanje predvidjeli smo i za program „Podrška razvoju Kantona“. To je program namijenjen maloj i srednjoj privredi, te obrtnicima, koji im kroz sufinansiranje nabavke
stalnih sredstava i alata može biti značajan poticaj za proširenje ili modernizaciju proizvodnih procesa.
To je izvjestan zamajac da sa svih nivoa zajednički krenemo snažnije u realizaciju projekata zelene
tranzicije“, kazao je premijer Halilagić, te dodao da je GRAPOS-EXPO svojevrstan praznik za cijeli
Kanton i jedan od zaštitnih znakova Gračanice i Kantona.

Također Premijer je ukazao da su neki drugi sajmovi, koji ni izbliza nemaju ovakvu posjećenom i pažnju privrede, znatno bolje pozicionirani u federalnom i državnom budžetu.

„Prilika je ovo da danas iz Gračanice odu slike koje jasno ilustruju da se ovdje okuplja privreda, proizvodnja i poduzetništvo, pa se nadamo da će i to biti prepoznato i u budućnosti adekvatno podržano“ rekao je premijer Halilagić.
Poslije dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa gračanički sajam se, prema ocjeni direktora Nedžada Nuhanovića vraća na velika vrata.

„Vraćamo se još jači i spremniji da ostvarujemo nove i jačamo postojeće veze. Do 20. maja imat ćemo različite prezentacije i panele s ciljem da biznise prilagodimo novonastaloj situaciji. Raduje nas dolazak naših prijatelja iz Turske, Njemačke, Češke, Srbije, Austrije, Hrvatske i BiH”, naglasio je direktor Nuhanović.

U okviru Sajma će se održati okrugli sto na temu „Majstorski ispit“, a na kojem će učestvovati i Ministarstvo privrede i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Gračanica će u naredna tri dana biti centar poduzetništva u BiH. Ta sredina je uvijek bila prepoznata kao poduzetnička, a Sajam će osnažiti dobar glas i sigurno doprinijeti stvaranju pozitivnu poduzetničke klime.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.