Dokumentarni film "KINĐE"

by admin
| 19:24
  •  
  •  
  •  
  •  

Donosimo vam dokumentarni film “KINĐE” autora Edina Skokića i Nedima Salaharevića.

“Dokumentarni film traje 26 minuta i prožet je emocijama. Imali smo drugačiji pristup u ekranizaciji lika i djela našeg najboljeg sportiste Mirze Delibašića. Intencija filma je dočaravanje Kinđetovih životnih zvijezda vodilja, njegovih ljubavi, ali i manira koji su na noge bacili Madriđane”, kaže autor filma “KINĐE” Edin Skokić.

U filmu gledaoci mogu saznati gdje je Mirza Delibašić dobio nadimak, u kojoj zgradi je rođen, s kim se igrao…

“Prvi put otkrivamo da je Mirza Delibašić igrao i fudbal za FK Polet koji je bio registrovani klub u Tuzli. Prvi put o Kinđetu govori Damir Mulaomerović koji je drugi Tuzlak i igrač Slobode koji je zaigrao u Realu iz Madrida. Treći igrač Slobode u Realu je Mirza Begić”, kaže Nedim Salaharević, autor filma.

Dokumentarni film je rađen s velikom emocijom i ljubavi, ali sa skromnom opremom, no to nikako ne umanjuje poruku dokumentarca o Kinđetu.

O Kinđetu govore: Mirza Berbić, Mustafa Mujezinović, Alija Biberović, Vlatko Šeparović, Žarko Vujović, Bogdan Tanjević, Mara Lakić – Brčaninović, Jasmin Imamović, Vjećislav Tolj, Nenad Marković i Damir Mulaomerović.

U realizaciji autorima je pomogla Nina Terzić koja je čitala tekst, a korišteni su arhivski materijali Televizije Sarajevo, Federalne televizije, te materijal portala BHbasket.

Premijera je u subotu 9. januara 2021. godine na dan kada se u Tuzli rodio Mirza Delibašić – Kinđe.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.