Tuzlanski kanton: Hoće li odgovarati oni koji su djeci ukinuli zdravstveno osiguranje?!

by admin
| 17:53

Direktorica Udruženja Zemlja djece u BiH Mirsada Bajramović izjavila je danas da su usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom Tuzlanskog kantona određene socijalne kategorije djece od 6 do 15 godina isključene iz prava na obavezno zdravstveno osiguranje, prenosi Fena.

Kaže da se radi prije svega o djeci koja zbog siromaštva, zanemarivanja, zloupotrebe, eksploatacije ili bolesti nisu uključena u redovan obrazovni proces.

Bajramović tvrdi da je stupanjem na snagu ovog zakona po automatizmu u Centru za socijalni rad Tuzla 30-oro djece koja su do tada ostvarivala to pravo u uzrastu od 6 do 15 godina izgubilo pravo na obavezno zdravstveno osiguranje.

Navodi da to znači da određena djeca, ukoliko žele da im se pruži zdravstvena usluga, moraju da je plate, istaknuvši da su to djeca koja pripadaju socijalnim kategorijama i koja nemaju sredstava da snose te troškove.

– Svako dijete u BiH mora imati bezuslovan pristup zdravstvenoj zaštiti, poručila je Bajramović na pres-konferenciji u Tuzli.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Tuzli Zlatan Begić kaže da je nedopustivo ponašanje vlasti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

“Ovo što se dešava danas govori o tome da mi konstantno imamo napad na ustavni poredak BiH i FBiH od kantonalnih institucija. Vi u TK-u imate partitokratski način upravljanja sistemom koji isključuje logiku, a gdje nema logike nema ni prava. Biti nosilac vlasti ne znači ponašati se kao u vlastitoj kući, nego znači vršiti svoje nadležnosti u skladu sa ustavima države, entiteta i kantona”, kaže Begić koji najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za ovaj slučaj.

Profesor porodičnog prava Pravnog fakulteta u Tuzli Boris Krešić ističe da u Konvenciji o pravima djeteta izričito stoji da sva djeca moraju imati zdravstveno osiguranje po najvišim standardima.

– Ne bih govorio o tome da djeca nemaju zdravstveno osiguranje, ovdje je pitanje iznalažanja situacije u kojoj će se toj djeci omogućiti zdravstveno osiguranje i moraju po svakom zahtjevu ostvariti svoja prava, kazao je Krešić.

Trenutno, svaka odluka koja bi bila protivna tome da djeca nemaju zdravstveno osiguranje je, kako je ocijenio, protivna zakonu i Ustavu BiH.

(Tuzlainfo.ba/Fena)