Uspjeh tuzlanskih studenata: Tim Pravnog fakulteta Tuzla superiorni pobjednik Futura Moot Courta

by admin
| 12:53

Studenti Pravnog fakultet Univerziteta u Tuzli, ukupni su pobjednici Futura Moot Court kvalifikacijskog takmičenja studenata iz oblasti ljudskih prava, koje je održano proteklog vikenda u Travniku.

Futura Moot Court  takmičenje je obliku simuliranog suđenja, nastalo je po uzoru na, među studentima prava posebno popularna, Moot Court takmičenja, u okviru kojih studenti kroz pripreme stiču iskustva rada u timu, istraživanja slučaja, pisanja podnesaka i učestvovanja  u raspravama pred sudom.

Na simuliranom suđenju članovi stručnog žirija: sudija Vrhovnog suda Hrvatske Ranko Marijan, potpredsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, sudija Ustavnog suda BiH Margarita Caca Nikolovska, sudija Beogradskog apelacionog suda Miodrag Majić i drugi, za najbolje u svih šest suđenja, kao i za najbolje pisani podnesak proglasili su studente Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ekipu tuzlanskog Pravnog fakulteta, koja je superiorno pobijedila sa čak 30 bodova više od ekipe iz Zenice, činili su Maida Hadžić, Amela Palavrić, Amina Zukić, Mirha Husić, Ermin Prijić, Faruk Hadžiavdić i Mirza Mustafagić, te akademski treneri Irma Mešić i Almira Smajić, asistent.

Pored pobjedničkog tima, u takmičenju su učestvovali predstavnici Fakulteta pravnih nauka Sveučilišta/Univerziteta „VITEZ“, Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Takmičenje je održano u organizaciji švedske međunarodne organizacije Civil Rights Defenders. Pobjednik IV. Futura Moot Courta u Travniku direktno se kvalifikovao na X. regionalno Moot Court takmičenje 2016.godine u Zagrebu.

(Tuzlainfo)