Sredstva za izgradnju Stadiona Tušanj manja za 1,85 miliona KM

by admin
| 10:18
stadion1

I ako je gradnja Sjeverne tribine stadiona Tušanj počela još 1. jula ove godine, nekih većih pomaka u započetom procesu evidentno nema. Međutim, ono što će izvođaču radova i investitoru dodatno usporiti napredak u izgradnji, je i naknadno umanjenje budžetskih sredstava u te svrhe.

Naime, na svojoj posljednjoj sjednici Vijeće Općine Tuzla je u sklopu rebalansa Budžeta, između ostalog umanjilo i iznos namjenjen za izgradnju stadiona Tušanj i to za 1.850.000 KM, što je gotovo pa polovina od četiri miliona KM, koliko je planirano da se ove godine utroši u izgradnju Sjeverne tribine.

 

Odgovor u kojoj mjeri će to uticati na tempo izgradnje ovog objekta, pokušali smo doznati u općinskoj Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, ali njeni službenici su u toku današnjeg dana bili na putu ili neodložnim sastancima.

Ukoliko se zna da su od četiri miliona, dva prenešena iz prošle budžetske godine, kao namjenska sredstva isključivo za izgradnju ove tribine, onda dolazimo do podatka da je u ovoj godini za izgradnju stadiona izdvojeno svega 150.000 KM. To je u svakom slučaju, bez obzira na se poteškoće u  okviru godine recesije, poražavajuće za općinsku vlast, koja je pompezno najavljivala ovu veliku investiciju.

 

Dodali se ovom podatku i to da Vlada kantona u svoj ovogodišnji Budžet nije uvrstila stavku po kojoj će i ona učestvovati u izgradnji stadiona Tušanj, a o čemu se često govorilo, onda od optimizma, glede okončanja prve faze ovog projekta, ostaje vrlo malo.

Rok za izgradnju Sjeverne tribine je bio 11 mjeseci i 20 dana, sa 1. julom kao početkom odbrojavanja. Sa preostalih 2.150.000 KM, to će potrajati mnogo duže, nego što su to i najveći optimisti očekivali.

 

A.V.