Petkom o… (5): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 7:30
edin_skokic_2
  •  
  •  
  •  
  •  

U nedjelju 20. septembra muslimani diljem planete obilježit će mubarek dane ramazanskog Bajrama. Iza nas je mjesec ramazana hidžretske 1430. godine, u kojem su vjernici još jednom iskazali svoju privrženost stvoritelju Allahu dž.š.

Mnogobrojne sevdalije opjevali su stihove narodne pjesme koji glase: „Ni Bajrami više nisu kao što su nekad bili. Ašikluci gdje ste sada kao nekad u mahali? Pusti sevdah, gdje da padne, na mahale porušene?“.

Drugi pak stih narodne pjesme kaže: „Bajram ide Bajramu se nadam“. Na koncu posljednje stihove u kojima se pominju dani mubarek Bajrama ispjevao je Nedžad Salković. Jedan kaže: „Baš na Bajram 4. aprila zakrvavi ravna Semberija“, a drugi: „Nek mirišu avlije, nek se svako raduje, širom Bosne ponosne nek’ se pjeva Bajram je“.

 

Pitam se šta nam donosi novi Bajram u eri „bajramskih partija“ uz tekilu i so? Prošli Kurban Bajram proslavljen je u sjeni mafijaškog obračuna ispred preduzeća „Gaz auto“. Sutradan, baš na Bajram 8. decembra, skupina lokalnih kabadahija naložila je vlasnicima ugostiteljskih objekata da utišaju muziku.


Sjećam se kako su te večeri u objektu „Tenis“ zajedno bajramovali policijski komesar Nedim Mutapčić i resorni ministar Sead Omerbegović. Dok se nazdravljalo uz čašicu omiljenog pića o sigurnosti komesara i ministra brinuli su pripadnici Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK koji su nekoliko puta s rotacionim svjetlima prosvirali „Tenisom“.

Neupućene ću podsjetiti kako je komesar Mutapčić, nedavno ničim izazvan izjavio: „Ko se boji neka plaća reket“, dok je ministar Omerbegović, za kafanskim stolom snimljen kako konstatira: „MUP TK je najkorumpiraniji MUP u državi“.

 

Mutapčić i Omerbegović nisu platili ceh zbog „dugog jezika“. Nisu ni drugi, pa neće ni Milorad Dodik, koji prije desetak dana izlaja’ gnusnu laž o masakru na Kapiji. U korumpiranoj državi s licemjerima u vlastodržačkim foteljama ni Bajrami nisu što su nekad bili. Nažalost ni Vaskrsi, ni Uskrsi nisu i ne mogu biti kao nekad.

Približavaju se opći izbori u BiH, te je to još jedna idealna prilika za raspirivanje nacionalizma. Ćar će na koncu pokupiti – političari, koji će u zatrovanom medijskom prostora huškati bosanske narode jedne na druge. Tako nam već 17 godina rade o glavi, dok oni mirno i lagodno žive i ubiru plodove svoh nacionalističkog djelovanja.

 

Vratiću se ponovo na dolazeći ramazanski Bajram. Dječurlija koja se minulih 30-ak dana izrugivala mjesecu Ramazana, skockana i nacifrana u minimalističkim odjelima, pohrliće na „bajramske partije“.

Gdje je ašikluk? Nema ga, jer smo zaboga u eri „sponzoruša“, pa tako na jednoj televiziji naših zapadnih susjeda imamo praktičnu obuku „Kako postati sponzoruša“, u kojoj glavnu ulogu igra Sarajka simboličnog imena i prezimena Hana Hadžiavdagić.

Zbog mita, korupcije, nepotizma, kabadahija, lažnih vjerovjesnika, sponzoruša i sponzora itd. ni Bajrami nisu što su nekad bili. Narodni pjesnik kao da je znao šta nas čeka, pa nam tako sroči nostalgične i ljubavne stihove koje ću još jednom ponoviti:

 

Ni Bajrami više nisu

kao što su nekad bili.

Ašikluci gdje ste sada

kao nekad u mahali?

Pusti sevdah, gdje da padne,

na mahale porušene?

 

Nema više stare česme,

ni oraha kraj čardaka,

nema više moje Esme

da me čeka kraj mušepka.

Bosno moja, moj uzdahu,

Esmo moja, moj sevdahu!

 

Ni sazlije ne kucaju

sevdalinke divne pjesme.

Niko više ne spominje

dično ime moje Esme.

Bosno moja, moj uzdahu,

Esmo moja, moj sevdahu!

 

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.