Načelnik i Vijeće podnose krivičnu prijavu protiv Dodika

by admin
| 15:30
kap
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što su to u proteklih nekoliko dana učinile razne vladine i nevladine organizacije sa područja Tuzle i FBiH, danas su na Dodikove laži o stravičnom zločinu natuzlanskoj Kapiji zvanično reagovali i u Općini Tuzla. Press konferenciju je održao načenik Jasmin Imamović, koga je Dodikov „incident“ zatekao na putu u Austriji, a oglasila se i Komisija Općinskog vijeća za istinu o Tuzli ’92-’95, te istovjetni tekst za javnost dostavila i na adrese Visokog predstavnika za BiH, Općinskog pravobranilaštva i Parlamentarnoj Skupštini BiH.

 

Načelnik se nakon današnje press konferencije oglasio saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

 

U povodu nasilničkog ponašanja u vidu još jedne skandalozne i drske izjave Milorada Dodika, u ime istine i sa ciljem zaštite digniteta žrtava, kao i zaštite časti svih Tuzlaka, još jednom ističemo da je Vijeće za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine na nesumnjiv način utvrdilo postojanje krivične odgovornosti Novaka Đukića za ratni zločin na Kapiji u kojem je smrtno stradala 71 osoba, a ranjeno njih 140 i oglasilo ga krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH, te mu izreklo kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

 

Umjesto, da iskoristi svoju političku funkciju i uticaj sa ciljem ostvarivanja pomaka u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, Milorad Dodik nastavlja sa nasilničkim ponašanjem, grubo vrijeđa i zlostavlja nevine žrtave, njihove porodice, sve građane Tuzle i Bosne i hercegovine, čime ugrožava građanski mir. Osim toga, on svojom poslednjom izjavom širi narodnosnu, vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i kao službeno lice postupa na način na koji se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i po ko zna koji put izvrgava ruglu pravosuđe BIH.

 

Iako očekujemo da će Visoki predstavnik za BiH, gosp. Valentin Inzko, u ovom slučaju djelovati u skladu sa ovlastima iz člana 5. Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma, Općina Tuzla će, sa svoje strane, u cilje zaštite prava svojih građana, iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva, uključujući i podnošenje krivične prijave protiv Milorada Dodika, za učinjeno krivično djelo iz člana 163. KZ FBiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), člana 390. KZ RS (izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), člana 385. KZ RS (nasilničko ponašanje), člana 362 KZ FBiH (nasilničko ponašanje) i člana 359. KZ RS (povreda ljudskog dostojanstva, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja) – stoji u saopćenju Općinskog načelnika Jasmina Imamovića.

 

U svom saopštenju i Općinsko vijeće je osudilo Dodikove laži o stradanju tuzlanske mladosti, dalo podršku svom vijećniku koji je podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, kao i namjerama Općinskog načelnika, Jasmina Imamovića da se u ime Općine Tuzla podnese krivična prijava protiv Milorada Dodika, te zatražilo:

 

-od Tužilaštva Bosne i Hercegovine procesuiranje i drugih izvršilaca i saizvršilaca zločina na Tuzlanskoj Kapiji;

 

-od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da donese Zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija, kao i Zakon o zabrani poricanja genocida, ali i ratnog zločina;

 

-od Visokog predstavnika za BiH i Specijalnog predstavnika EU, gospodina Incka, da iskoristi svoje Bonske ovlasti i sankcioniše Milorada Dodika,  zbog  raspirivanja vjerskog i nacionalnog razdora i netrpeljivosti sa ciljem destabilizacije Bosne i Hercegovine;

 

– od Općinskog pravobranioca da realizira namjere Općinskog načelnika i u ime Općine Tuzla, podnese krivičnu prijavu protiv imenovanog.

 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.