Libijski amabasador dao podršku bh. konzorciju

by admin
| 11:19
pkt
  •  
  •  
  •  
  •  

Privredna komora Tuzlanskog kantona, danas je bila domaćin drugog sastanka predstavnika firmi, koje će biti uključene u Konzorcij, kojem će prevashodni cilj biti da se sa što kvalitetnijom ponudom izađe na libijsko tržište. Na današnjem sastanku podršku ovom velikom privrednom projektu, koji je pokrenut na inicijativu GP Giprom, da li su libijski ambasador u BiH, gospodin Ayad Shawish, te predstavnici Vlade TK i Općine Tuzla, koji su i prisustvovali sastanku.

            Gospodin Ayad Shawish je u svom obraćanju skupu obećao punu podršku ovom Konzorciju, te naglasio da mu je žao što bh. firme do sada nisu iskoristile mogućnosti libijskog tržišta, na kojem su danas prisutni predstavnici iz 155 zemalja svijeta. Libija u infrastrukturu i stanogradnju u narednom periodu  planira uložiti oko 100 milijardi eura, i u tako velikom obimu posla, svoje mjesto može pronaći i ovaj Konzorcij, istakao je između ostalog gospodin Shawish.

            Kako je prisutne inforimisao Salih Šabović, direktor firme Giprom, kao partneri cijelog projekta su se javile i neke banke, što će uveliko olakšati posao što kvalitetnijeg ustroja Konzorcija, čija vrata su još uvijek otvorena i za druge firme koje imaju interes za članstvom.

            Svoju pomoć projektu formiranja konzorcija ponudile su pored općinskih i kantonalnih vlasti u Tuzli i Vlada FBiH, a očekuje se pored uključenja nekoliko firmi iz Republike Srpske i podrška Vlasti RS-a.

            Već na narednoj sjednici predstavnika firmi će se i zvanično formirati Konzorcij pod registrovanim imenom i sa jasno definisanim pravima članica. Sjedište Konzorcija će biti u Tuzli i Tripoliju.


Ovo je sigurno jedan od najvećih privrednih projekata u BiH koji je pokrenut u posljednjih nekoliko godina. Pretpostavlja se da će sa eventualnim dogovorom ovog Konzorcija sa libijskim investitorima, otvoriti prostor za 500 – 1000 radnika, koji će biti angažovani na libijskim gradilištima.

            Budući članovi ovog konzorcija će vjerovatno biti: GP Giprom, Šipad Komerc, Bingo, Flek Security, ŠF – inžinjering, CPM BH, Ekodom 21, Drina plast, E- plast, Konjuh, Malagić, Aerodrom Tuzla, Interšped, Teco BH, Jafa Jase 4, Tehnograd Company, Sysen, Revizija Škamo, Prohema, Umel, Binder, Proing Građevinar, Hidria Uniklima, te još nekoliko firmi koje su dale načelnu saglasnost da budu dio ovog projekta.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.