VIDEO / U Tuzli obilježen Međunarodni dan planina

by nedim
| 21:01

U organizaciji Ekološkog saveza „EKO ZELENI“ TK i suorganizaciji Behram-begove medrese Tuzla i Katoličkog školskog centra Sveti Franjo Tuzla danas je u Medresi održan Okrugli sto povodom 11. decembra, Međunarodnog dana planina.

Međunarodni dan planina se od 2002. godine odlukom UN-a obilježava 11. decembra i prilika je za podizanje svijesti i važnosti planine za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj, te prilika za sklapanje partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene za planine.

Muhamed Omerović, predsjednik Eko zelenih TK:

Fuad Imširović, pomoćnik direktora Behram-begove medrese Tuzla:

Okruglom stolu u Behram-begovoj medresi prisutvovali su predstavnici škole, Muftijstva tuzlanskog, Udruženja eko zeleni TK, kao i predstavnici nadležih ministarstava. Važnost obilježavanja ovog datuma prepoznala su i učenici Behram-begove medrese iz Tuzle. Oni su tokom programa predstavili ekološko-pedagoški program učenika ove škole pod nazivom “Naše planine, njihov značaj za razvoj zdravlja čovjeka i očuvanje biodiverziteta”.

Lamija Baćevac, učenica Behram-begove medrese:

Obilježavanje Međunarodnog dana planina proteklo je i sađenju sadnica. U svojim preporukama stručnjaci su istakli: „Zasadi drvo i spasi planetu“,“Svaki dan snadbijeva sa kisikom jedno drvo 4 čovjeka“, pa je tako danas u dvorištu Behram-begove medrese zasađena i sadnica “Katalpa”, radi se medonosnoj sadnici./S.P./