UKC Tuzla: Međunarodna sedmica gluhih, prioritet kontrola sluha novoređenčadi

by admin
| 10:01

Međunarodna sedmica gluhih obilježava se posljednje sedmice u mjesecu septembru svake godine, u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja Međunarodne sedmice gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihovog položaja u društvu i kvalitete života.

Prema riječima mr. sc. Jasmine Kabil, dipl. defektologa logopeda Klinike za bolesti uha, grla i nosa na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla Međunarodna sedmica gluhih protiče u svakodnevnim radnim aktivnostima, koje se ogledaju u detekciji, dijagnosticiranju, rehabilitaciji/habilitaciji i liječenju gluhih i nagluhih osoba.

“Svakodnevno se provodi skrining na oštećenje sluha novorođenčadi, po potrebi se vrši dalja dijagnostička obrada putem timpanometrije i ispitivanja sluha putem evociranih slušnih potencijala (BERA test), te isptivanje sluha putem audiometrije. Pored toga svakodnevno se provodi i rehabilitacija/habilitacija slušanja i govora osoba sa oštećenjem sluha, te savjetodavni rad sa roditeljima i starateljima djece sa oštećenjem sluha” ističe logoped Jasmina Kabil.  

Svjetska federacija gluhih je međunarodna nevladina organizacija koja predstavlja oko 70 miliona gluhih osoba širom svijeta. Procjenjuje se da više od 80 posto od tih 70 miliona živi u zemljama u razvoju, gdje su vlasti rijetko upoznate s njihovim pravima i željama. 

(TI)