U Tuzli predstavljena knjiga “Majka Hatidža” Esnefe Smajlović-Muhić

by nedim
| 11:01

Knjiga “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović Muhić, predstavljena je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Na promociji su, pored autorice o knjizi  govorile doc.Fatima Klempić-Dautbašić, doc.dr. Mersada Nuruddina Agović, mr.sc. Jasna Hadžiselimović i Vasvija Kadić, srebrenička majka kojoj su u genocidu ubijena braća.

U djelu Majka Hatidža, prikazan je život od rođenja do preseljenja na ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović hronološkim redom po godinama.

Prema riječima autorice, knjiga predstavlja nezaobilazan doprinos kulturi sjećanja na najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i to iz ugla srebreničke majke, čija su hrabrost, upornost i strpljenje u potrazi za istinom i pravdom zadivili cijeli svijet.

Ovo nesvakidašnje djelo, objavljeno dvije godine nakon smrti majke Hatidže, koja je za života postala simbolom borbe za istinu i pravdu, zapravo je autentično kazivanje o dešavanjima vezanim za genocid u i oko Srebrenice, uključujući traženje posmrtnih ostataka u masovnim grobnicama i organiziranje preživjelih majki, ali izgradnju Memorijalnog centra i proces povratka, te procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Ratna srebrenička doktorica Fatima Klempić-Dautbašić kazala je da je čast promovisati ovaku jednu knjigu koja govori o majki Hatidži i da moramo čuvati uspomenu na nju. Dodala je i to da je Hatidža jedna od majki kojoj je pobijena cijela porodica, a koja je i dalje bila puna ljubavi, razumijevanja, posebno za djecu. Za njih je govorila da su sva djeca, zapravo njena djeca.

Promociju knjige organizovali su Gradski odbor SDA Tuzla i Organizacija Žena SDA Gradskog odbora Tuzla.

Predsjednica Organizacije Žena Gradskog odbora Tuzla mr.sc. Jasna Hadžiselimović, istakla je da je ova promocija organizovana u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i sjećanja na paradigmu bosanske žene kao što je to bila rahmetli Hatidža Mehmedović.

Životna priča o Hatidži, kako je rečeno tokom promocije, ima edukativno-pedagošku vrijednost za buduće generacije kao pouka i poruka, odnosno moralna i etička lekciju za uspravan i dostojanstven život u Bosni i Hercegovini.

O autorici:

Esnefa Smajlović-Muhić, rođena je1973. godine u Srebrenici. Spisateljski rad započela je u augustu 2017. godine. Diplomirala je ekonomiju, smjer Menadžment računovodstva i revizije i studentica je Filozofskog fakulteta, Odsjeka za bosanski jezik i književnost. Prije djela posvećenog majci Hatidži objavila je i autobiografsku knjigu “Život prije i poslije Srebrenice”. Njena prva knjiga ima dva izdanja (2018. i 2019.), engleska verzija iste knjige je izdata 2019. godine, a prevedena je i na turski jezik./S.P./