Detalji afere “Biro”: Hasanoviću određen pritvor, među privilegovanim poslodavcima i javne ustanove

by nedim
| 15:36
1506 biro

Postupajući  tužilac je Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za odgovornu osobu u Službi za zapošljavanje TK Šemsudina Hasanovića (33) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da je kao saučesnik počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u pokušaju. Istraga  za isto krivično djelo je otvorena i protiv bivše v.d direktorice Službe Fatime Budić (34) iz Sapne, koja je ispitana u Tužilaštvu  i u odnosu na koju će se istraga također nastaviti.

Oni su osumnjičeni da su od avgusta do novembra 2022. godine,  Budić kao vršiteljica dužnosti direktorice, a Hasanović kao šef odjeljenja za opće i pravne poslove u Službi, iskorištavali svoj položaj u okviru realizacije programa „Posao za sve 2022“,  vezan za sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje 200 osoba sa evidencije nezaposlenih u ukupnoj vrijednosti 1.200.000 KM i pogodovali određenom broju firmi koje u skladu sa kriterijima programa nisu bile na listi prioriteta za odobravanje novčanih sredstava za prijem osoba sa evidencije nezaposlenih.

Nakon objave poziva za poslodavce za prijavljivanje u okviru pomenutog programa, među ostalim članovima,  Budić je imenovala i Hasanovića kao člana komisije za utvrđivanje liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove ( prioritetni su bili oni sa pokrenutim poslovima u skorije vrijeme),  te liste firmi  “na čekanju“ i onih koje ne ispunjavaju uslove. Nakon što su liste sačinjene i dostavljene direktorici od članova komisije,  umjesto da u okviru svojih nadležnosti donese konačne liste za raspodjelu sredstava poticaja, Budić je ovlastila Hasanovića da to uradi umjesto nje.

Tako je Hasanović,  bez znanja ostalih članova komisije, na listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove, sa liste za čekanje i koji nisu bili na listi prioriteta,  stavio sedam firmi (7)  za odobravanje sredstava za prijem  ukupno 39 radnika ( među njima i dvije javne ustanove i nekoliko firmi iz Srebrenika),  a deset poslodavaca koji su bile na listi koje ispunjavaju sve kriterije je prenio na listu za čekanje.

Na taj način, u okviru ovlaštenja koje je na Hasanovića prenijela v.d direktorica, su pokušali pribaviti imovinsku korist za sedam poslodavaca u iznosu od 243.000 KM, te su oštetili deset poslodavaca koji su bili na listi prioriteta.  Sa ovim firmama su zaključeni ugovori za prijem zaposlenika, ali je realizacija pomenutog programa poticaja za zapošljavanje obustavljena kada su MUP TK i Tužilaštvo počeli s istražnim radnjama.

Nakon kriminalističke obrade MUP TK je osumnjičene jučer predao u nadležnost Tužilaštva, te su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage, saopššteno je iz KTTK.