FOTO / Napreduju radovi na velikom Belamionix-ovom tržnom centru u Tuzli

by nedim
| 14:00

Tuzla će uskoro dobiti novi Poslovno-tržni centar kojeg od juna ove godine u tuzlanskom naselju Miladije gradi kompanija “Belamionix”.

Za period od pola godine urađena je većina grubih građevinskih radova, a na objektu se ovih dana postavlja i fasada čime se već u većoj mjeri može vidjeti kako će objekat izgledati kada se finaliziraju svi radovi.

Kako smo već ranije pisali centar se gradi na lokaciji gdje je nekada bio smješten proizvodni pogon firme Resod-Guming. Zemljište i devastirani objekat su 2019. godine prodati za 1.356.700 KM. Stečaj u Gumingu trajao je devet godina, a od navedenih sredstava tada je obezbjeđeno uvezivanje staža radnicima Guminga i dio plata zagarantovanih stečajem.

S obzirom da na ovoj atraktivnoj lokaciji u blizini industrijske zone i pored magistralnog puta M4, godinama nije bilo ništa osim zapuštene površine koja nije bila iskorištena, zasigurno je da će ovaj centar doprinijeti razvoju ovog dijela grada.

Objekat je poslovnog karaktera, tržni centar sa pratećim sadržajima, spratnosti Sut+P+1 i maksimalnih dimenzija gabarita 138,4m x 64,7m, dok visina objekta iznosi 12,40m u odnosu na kotu terena. Površina parcele na kojoj se gradi objekat je 13.088 m2, dok je površina objekta 19.830 m2.

Na lokaciji je planiran stacionarni saobraćaj sa 12 parking mjesta. Garaža ukupno ima 150 parking mjesta. U sklopu garaže nalazi se i autopraonica sa ukupno četiri mjesta.

Etaža suterena je u funkciji parking garaže, na prizemnoj etaži je planiran prostor hipermarketa sa pratećim sadržajima, dok se na spratu uglavnom nalaze poslovni prostori za iznajmljivanje, restorani, caffe i sl.

Objrekat će biti prekriven neprohodnim krovom sa ostaklenjim segmentom u sredini, koji dodatno naglašava estetiku samog objekta, te vrši funkciju prirodnog osvjetljenja unutar objekta./A.V./