Sve više žena doživljava seksualno nasilje: U Tuzli postavljen Info kutak o seksualnom nasilju

by Tuzla Info
| 22:10

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u Tuzli je postavljen Info kutak u kojem građani i građanke mogu razgovarati sa stručnim osobama o različitim oblicima nasilja, saznati kako ih prepoznati i šta učiniti u rizičnim situacijama. U Bingo City Centru, danas i sutra (5. i 6. 12.) od 12 do 18 sati, svi zainteresovani mogu ispuniti i online kviz i provjeriti svoje znanje o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja. Pod motom #neznačine i #prepoznajidjeluj, kampanju, u saradnji sa partnerima i uz podršku Švedske, provodi UN Women BiH.

 

„Nadamo se da će nas građani i građanke posjetiti u što većem broju kako bi uradili kratki kviz provjere znanja o seksualnom nasilju i uznemiravanju, ali i o tome kako je ova oblast regulisana u BiH. Na ovaj način željeli smo temu, koja je inače kompleksna, na jedan zanimljiv i jednostavan način približiti široj javnosti i zainteresovati je“, kazala je Fedra Idžaković, programska koordinatorica u oblasti nasilja nad ženama pri UN Women BiH.

 

Kako bi se procenat nasilja smanjio bitno je ukazati na važnost osiguravanja pravnog okvira za zaštitu od seksualnog nasilja i uznemiravanja. Prije svega potrebno je uskladiti entitetske krivične zakone sa Istanbulskom konvencijom, u kontekstu definisanja djela silovanja i seksualnog uznemiravanja.

 

Osobama koje su preživjele seksualno nasilje i uznemiravanje potrebna je podrška da prijave nasilje, dobiju psihološku podršku i svaki drugi vid potrebne pomoći, poručila je u razgovoru sa građanima u Info kutku Zvjezdana Aličić, psihoterapeutkinja u UG “Vive Žene”. Kazala je i da se kod preživjelih javlja gubitak samopouzdanja, minimiziranje doživljenog i strah da će biti stigmatizirani od osoba iz okruženja.

 

Seksualno nasilje preživjele u većini slučajeva dožive od bliskih osoba u koje su stekle povjerenje. Kao raazloge zbog kojih nasilje ne prijavljuju, navode da su osjećale stid, da im se neće vjerovati, da su ga doživjele od osobe sa kojom su u partnerskoj vezi, poslovnom kontaktu ili duže vrijeme poznaju počinioca i samim tim procjenjuju da je teško dokazati seksualno nasilje i uznemiravanje. Da bi se što adekvatnije reagovalo i pomoglo potrebno je da se uključi čitav sistem prevencije, podrške i zaštite kroz referalne mehanizme države koji se tiču teme seksualnog nasilja, s ciljem borbe protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja i svjesnost šta sve ono podrazumijeva”, kazala je Aličić.

 

 

Jedna od građanki koja je posjetila Info kutak je i Ramajana Zahirović, profesorica Gimnazije „Ismet Mujezinović“ koja se željela informisati o temi jer se njome planira baviti u svom budućem radu kroz čas odjeljenske zajednice. Jedan od razloga za njenu odluku su i povratne informacije od učenika i učenica koje svjedoče da im je ovakav vid edukacije potreban.

 

„Sami učenici su kroz neformalne razgovore i pismene zadaće koje sam s njima radila, rekli da nisu dovoljno informisani o toj temi, ne znaju i ne mogu prepoznati znakove seksualnog uznemiravanja, i ne znaju kako da odreaguju u toj situaciji“, kazala je Zahirović.

 

Svaka druga žena u BiH od svoje petnaeste godine doživjela je neki oblik zlostavljanja poput nasilja od intimnog partnera, uhođenja ili seksualnog uznemiravanja, pokazalo je istraživanje OSCE-a iz 2018. godine. Psihičko, fizičko i/ili seksualno nasilje doživjelo je 38 odsto žena, a njih 28 odsto je doživjelo seksualno uznemiravanje.

 

U info kutcima koji su već održani u Banjaluci, Bihaću i Mostaru, kao i putem online platforme Iskljucimonasilje.ba, do sada je više od 660 građana i građanki provjerilo svoje znanje. Nakon Tuzle, info kutak će biti postavljen još u Sarajevu, 7. decembra. Ovu aktivnost UN Women BiH organizuje u partnerstvu s UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI obezbijedile stručnjake/kinje koji razgovaraju sa zainteresovanim posjetiocima/teljkama. Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani/ke davati na pitanja iz online kviza bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje u Sarajevu, 9. decembra.

 

Online kviz o seksualnom nasilju i uznemiravanju možete uraditi ovdje.