Gradačac: Novac za sanaciju četiri godine na računu, a zaostavština Zmaja od Bosne propada

by nedim
| 22:42

Dok jedni novac ulažu i obnavljaju, drugi čekaju iako novac imaju. Kamena utvrda u Gradačacu složen je graditeljski kompleks s Bijelom kulom Zmaja od Bosne u središtu i predstavlja jednu od najznačajnijih historijskih građevina u našoj zemlji, piše Federalna.ba.

No, to naslijeđe polako propada, iako je prije dvadesetak godina, kada je kompleks posljednji put i restauriran, proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da u ovom slučaju novca za finansiranje sanacije ima, ali čini se da manjka interesa nadležnih da se što prije krene sa spašavanjem ostataka ove oko 500 godina stare utvrde.

“Ovo zadnje oštećenje koje se desilo je, može se reći, očekivano. Imamo pojavu na pojedinim segmentima, naznake da se može desiti takav jedan scenario“, priča Adnan Begović, koordinator na projektu Stari grad.

A da bi takvi scenariji bili izbjegnuti, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je još prije četiri godine izdvojilo i uplatilo na račun Gradačca milion maraka.

U momentu uplate sredstava za projekat predstavnici grada nisu imali nikakvu pripremnu niti projektnu dokumentaciju, tako da su aktivnosti krenule ispočetka. Za sve pripremne aktivnosti već je utrošeno 300.00 KM, tako da za radove ostaje oko 700.000 KM, pojašnjeno nam je, između ostalog, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Realizaciju je usporila i inertna administracija na različitim nivoima vlasti, složene procedure, jer se radi o nacionalnom spomeniku, ali i pandemija, pojašnjavaju iz Gradske uprave. Sada čekaju, kažu, na građevinsku dozvolu.

“Od devetog mjeseca, kada je prepravljen projekat, revidiran, uz mišljenje Pravobranilaštva BiH, dostavljen Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, do danas mi nemamo povratnu informaciju“, ističe Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca (SDP).

Istu smo informaciju od nadležnog ministarstva i mi zatražili, no do zaključenja priloga nismo je dobili. S nestrpljenjem je čekaju i gradačački turistički radnici i historičari, koji podsjećaju na značaj utvrde:

„Ima srednjevjekovnu starost, tokom cijelog osmanskog perioda je značajno dograđivana. Gradačac je kroz historiju zajedno sa svojim kapetanima i svojom utvrdom predstavljao simbol odbrane Bosne i Hercegovine, pa i u zadnjem ratu“, kaže Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK-a.

“Veliki je broj izletnika, u 7. i 8. mjesecu taj broj je sigurno između 300 i 500 izletnika u toku dana koji posjete ovaj naš nacionalni spomenik. Oni najčešće budu razočarani načinom na koji se brinemo o svom kulturnohistorijskom blagu“, navodi Senija Mujkanović-Muftić, predstavnica Turističke zajednice Gradačac.

A moglo bi i trebalo svakako i brže, naročito jer novac za sanaciju već četiri godine stoji na računu, dok zaostavština Zmaja od Bosne propada.