Revijalno veče folklora otvorilo trodnevni rođendanski program BKC TK

by nedim
| 9:28

Centralni dio manifestacije obilježavanja 25. godišnjice postojanja i rada JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo je sinoć Revijalnom večeri folklora u kojoj su učestvovala četiri tuzlanska kulturno-umjetnička društava i folklorna ansambla, te gosti iz dva KUD-a iz Doboj Istoka.

Pred velikim brojem posjetitelja čuvari tradicije naše domovine nizali su igre iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Balkana, mamemći dugotrajne apaluze i ovacije publike, koji su dokaz da su BKC TK i učesnici sa ovakivim programom našli put do njihovih srca.

GKUD “Bosna” Tuzla, najstarije tuzlansko kulturno-umjetničko društvo predstavilo se gradskim igrama i igrama iz Sarajevskog polja, dok su članovi UKUD „Zvonko Cerić“ zapjevali i zaigrali uz igre iz Posavine i Kreševa.

Najmlađa postava, članovi GDOFA (Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl Tuzla) su izveli malovaroške i bošnjačke igre, a njihove kolege iz FA Panonija Tuzla publiku su svojim nastupom provele kroz zemlje Balkana.

Spletom bosanskih igara i igrom na temu sevdalinke Mehmeda majka budila predstavili su se folkloristi iz OKC Lipe iz Doboj Istoka, a njiove komšije iz KUD „2. juni“ – Stanić Rijeka (Doboj Istok) predstavili su se igrama pod nazivima „Adžina Fata“ i „Omer i Merima“.

Na početku programa JU BKC Tuzlanskog kantona svim učesnicima je uručio zahvalnice za za dugogodišnju saradnju i doprinos u očuvanje folklorne i muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, a učesnike i posjetitelje je pozdravila i Amela Mehmedović, pomoćnik ministra za kulturu, te u ime ministarstva za kulturu, sport i mlade TK čestitala veliki jubilej koji obilježava JU BKC Tuzlanskog kantona.

Manifestacija obilježavanja 25 godina od osnivanja BKC TK i Dana državnosti Bosne i Hercegovine bit će nastavljena večeras, u četvrtak 24. novembra otvaranjem izložbe “Žene borci Armije Republike  Bosne i Hercegovine” (18.00), te tuzlanskom projekcijom dokumentarnog filma „Bosna“ autorice Arijane Saračević Helać (19.00). /JU BKC TK/