Prvi rezultati CIK-a: Ko su najozbiljniji kandidati iz TK za Parlament BiH?

by nedim
| 12:08
0810 parlament

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila rezultate glasanja za Parlamentarnu Skupštinu BiH nakon više od 50 % obrađenih biračkih mjesta iz izborne jedinice 5A koja obuhvata kandidate iz Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona i Distrikta Brčko, već se nazire ko bi mogli biti novi parlamentarci iz ovog dijela BiH.

Na izborima 2018. godine iz ove izborne jedinice je u Parlamentarnu Skupštinu BiH izabrano sedam kandidata iz pet različitih stranaka, od kojih je jedan iz SDP BiH i jedan izm NS dobili kompenzacijski mandat.

Prema trenutnim rezultatima najbliži pet mandata su kandidatu iz SDA Denijal Tulumović koji ima više od 18.000 glasova a prvi pratilac mu je Midhat Čaušević sa 11.000 glasova koji se nada drugom mandatu koji bi realno mogla dobiti njegova stranka.

Na listi SDP-a ubjedljivo je vodeći Jasmin Imamović koji ima više od 10.000 glasova i niko od kandidata iz SDP-a ga ne može ugorziti, a dalje slijede Zlatan Begić (DSF-GS) koji je bez ozbiljnog pratioca na svojoj listi. Iz stranaka koje se nadaju jednom mandatu su kandidati okupljenih oko HNS-a gdje su najozbiljniji Mijo Krešić i Dragutin Živković, te iz PDA Mirsad Kukić čija stranka ima mnogo slabiji rezultat nego na proteklim općim izborima i teško da prema trenutnim rezultatima može doći do mandata.

Trenutne rezultate pogledajte OVDJE.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.