Saopštenja: KO SDP Tuzla kritikovao Pravilnik o prijemu nastavnika, iz SDA TK im odgovorili “zašto vam smetaju djeca šehida i borci Armije RBiH”?

by nedim
| 15:59

Danas su se saopštenjima za javnost oglasili KO SDP Tuzla i KO SDA TK. Oba saopštenja prenosimo u nastavku:

Saopštenje KO SDPBiH Tuzla:

SDP-e je ranije upozorio javnost da su Vlada TK i Ministarstvo obrazovanja i nauke donijeli diskriminirajuće izmjene Pravilnika o prijemu nastavnika u osnovnim i srednjim školama, čime su nanijeli štetu velikom broju prosvjetnih radnika, koji su dovedeni u neravnopravan položaj.

Potvrda ovakvih tvrdnji stigla je i od Ombdusmena Bosne i Hercegovine koji su na adresu Vlade TK i Ministarstva obrazovanja i nauke uputili preporuke u kojima traže da, u roku od petnaest dana od prijema preporuke, pristupe izmenama spornog Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, imajući u vidu odredbe pozitivnih zakonskih propisa koji propisuju zabranu svakog vida diskriminacije.

U preporukama Ombdusmena Bosne i Hercegovine je od Kantonlne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Inspektorata za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, zatraženo da poduzme neophodne radnje i mjere iz okvira svoje nadležnosti kako bi se osigurala zakonitost u provođenju predmetne konkursne procedure za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Ovo je samo još jedan dokaz da je Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena SDA, spremna na kršenje zakonskih procedura kako bi određenom broju stranačkih aktivista pogodovala prilikom zapošljavanja u ustanove obrazovanja.

Da aktuelni saziv Vlade TK i ministar obrazovanja Ahmed Omerović (SDA) nemaju senzibiliteta čak ni prema najranjivijim kategorijama stanovništva najbolji dokaz je spremnost Vlade TK da se ugasi Centar za razvoj inkluzivnih praksi Banovići, koji pohađa pedeset i osmero djece, dok se za devetnaest roditelja pruža i psihosocijalna podrška.

Naime, i pored vapaja roditelja djece iz Banovića, Živinica i Kladnja, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona odlučilo je broj uposlenika smanjiti sa devet na  tri, iako znaju da s takvim brojem uposlenih ovaj veoma važan centar ne može funkcionisati.

Imajući u vidu navedene činjenice, preporuke Ombdusmena Bosne i Hercegovine, proteste diskriminirane djece porodica šehida, RVI, demobilisanih boraca, prosvjetnih radnika koji su više od 15 godina na Birou, ali i vapaje roditelja djece s teškoćama u razvoju, s pravom se pitamo čije interese zastupaju Vlada TK i ministar Omerović (SDA), građana Tuzlanskog kantona ili interesne grupe okupljene oko SDA?

SDP će ostati ustrajan u borbi za dokazivanje kršenja zakonskih propisa od strane Vlade TK i zatražiti sakcionisanje odgovornih za sve nepravilnosti koje su štetne i diskriminrajuće za građane Tuzlanskog kantona i BiH, navedeno je u saopštenju.

Saopštenje za javnost Kantonalnog odbora SDA TK:

KO SDA TK oštro osuđuje ombanjivanje javnosti od strane nekoliko političkih opcija, od kojih je posljednje ono današnje od strane KO SDP Tuzla, koje je uz neargumentovano prikupljanja jeftinih političkih poena, nažalost usmjereno protiv djece šehida i poginulih boraca i nezaposlenih demobilisanih boraca.

Sramotno je da još uvijek nije riješen radnopravni status više od 30 šehidske djece čiji su roditelji dali živote za državu Bosni i Hercegovinu i osam direktnih učesnika rata iz nastavnog osoblja, a koji se već godinama redovno javljaju na konkurse u školama na Tuzlanskom kantonu.

KO SDA TK poziva sve političke stranke koje su u procesu odlučivanja u Tuzlanskom kantonu da javno kažu ukoliko su protiv rješavanja radnopravnog statusa oko 40 šehidske djece i direktnih učesnika rata na čak 2000 otvorenih pozicija u školama TK.

KO SDA TK i Vlada Tuzlanskog kantona su jasno i svima, konkretnim potezima pokazali svoj stav o tome i kada je u pitanju zapošljavanje nastavnog osoblja iz navedene populacije, ali i korz druge do sada realizovane mjere od kojih je boračka populacija u posljednjih nekoliko mjeseci imala direktnu korist.

Nije li čudno da u trenutku kada je jedan saziv Vlade Tuzlanskog kantona bio odlučan da ispravi  višegodišnju nepravdu, ekspresno dolazi preporuka domaćih institucija za ljudska prava, kojima su trebali mjeseci da utvrde da je bivša skupštinska većina predvođena SDP-PDA-NS-SBB grubo kršila prava, za jedan dan po sili zakona smijenjenih 120 direktora i 600 članova školskih odbora.

Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine konstatovao grubo kršenje ljudskih prava navedenih osoba, a kršenje zakona u režiji političkih partnera predvođenih SDP-PDA koalicijom je nanio nesagledivu štetu Tuzlanskom kantonu. Pored materijalne štete bivša vlast je poslala i poruku pravne neisgurnosti, zbog čega je ovdašnje školstvo trajno izgubilo kvalitetne kadrove. Mnoge osobe su nakon smjene po sili zakona napustile obrazovanje, a pojedini i Bosnu i Hercegovinu.

U saopštenju za javnost KO SDP BiH Tuzla, posebno je sramotno što se ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović lažno optužuje za stanje u Centru inkluzivnih praksi u Banovićima, koji nije i neće biti ugašen.  Prema dostupnim informacija koje je ministar Omerović već prezetirao u javnosti, Centar je ranije bio nadležan za tri općine/grada i to: Živinice, Banoviće i Kladanj. Zbog udaljenosti mnogih mjesta sa područja Živinica i Kladnja od CRIP-a u Banovićima, roditelji su tražili da se defektolozi vrate u matične škole.  Propisima je to udovoljeno, ali su ipak tri defektologa ostala u centru, tako da je od ranije  zaposlenih devet s područja tri općine/grada, sada su u centru zaposlena  tri defektologa samo za područje Banovića. Također za područje općine Banovići dodijeljen je još jedan defektolog u OŠ Grivice, te dva defektologa po 20 posto norme u OŠ Treštenica i OŠ Banović Selo, s tim da su defektolozi tek ove godine uvedeni u Pedagoške standarde. Važno je napomenuti da je OŠ Banovići, gdje egzistira Centar za razvoj inkluzivnih praksi dodijeljeno je pet asistanata u nastavi, koji su također prvi put uvedeni u mandatu sadašnje Vlade TK.

Ukupno je za područje Tuzlanskog katona za narednu školsku godinu dobreno 45 defektologa uz one koji su već zaposleni na neodređeno vrijeme po školama, uz šest defektologa u CRIP Banovići i CRIP Srnice. Također prvi put  ove godine je uvedeno preko 80 asistenata za učenike sa poteškoćama u razvoju. Iz svega je jasno da podrška djeci sa poteškoćama u razvoju nije nikad bolje obuhvaćena u oblasti obrazovanja Tuzlanskog kantona, te da su svi spomenuti procesi pokrenuti i realizovani u vrijeme  ministra Omerovića, a da su sve optužbe političkih konkurenata maliciozne.

Očigledno je da KO SDP BiH Tuzla, u uzaludnom nadanju da će se zajedno sa svojim partnerima iz PDA i Naše stranke domoći poluga vlasti, nedostaje argumenata za kritiku uspješnje Vlade Tuzlanskog kantona, ali da će to pokušavati putem udara na djecu šehida i poginulih boraca, te porodica djece sa poteškoćama u razvoju, zaista je teško povjerovati.

Kantonalni odbor SDA TK