HDZ BiH Soli: Nosici poznata imena, na listi i potomak nekadašnjeg reis-ul-uleme iz Tuzle

by nedim
| 10:00
0510hdz bih

Županijski odbor HDZ BiH Soli utvrdio je liste kandidata za predstojeće izbore, a iste je potvrdilo i Predsjedništvo ove stranke.

Kako saznaje Tuzlainfo.ba, Mijo Krešić će bit nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u okviru izborne jedinice koju čine Tuzlanski i Posavski kanton i Brčko Distrikt. Na toj listi naći će se i Nikica Vidović, vijećnik HDZ BiH u Gradskom vijeću Tuzla kao i aktualna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, Tea Ružić i Ivana Kamenjašević.

Za Parlament Federacije BiH, izborna jedinica koju čine Tuzla, Lukavac, Srebrenik i Čelić nositelj liste je Danijel Nikolić koji je trenutno predsjednik Županijskog odbora, a uz njega su još na listi Tamara Tufekčić i Jozo Tunjić. Jozo Banović bit će nositelj liste u izbornoj jedinici koju čine Živinice, Kladanj, Banovići, Teočak i Sapna.

Za Skupštinu TK nositelj liste je Božo Antunović koji je jedno vrijeme bio ministar u Vladi TK kao i dopredsjednik Gradskog vijeća Živinice. Na listi su također vrlo poznate osobe u političkom životu kao što su Jasminka Mijatović, Mato Matijević, Božo Jurić, Maja Pođanin, Mladen Mišić, Vinko Pavlović.

Uz njih je još mnoštvo poznatih imena  na ovim prostorima i osobe koje sau ranije već bila na listama ali i neko koji se pojavljuju prvi put: Blaško Topalović, Azur Azabagić, Denis Žepić, Anto Dujaković, Danijel Pavić, Ilija Maričević, Goran Stojak, Dražan Divković, Vedrana Brakić, Martina Miljanović, Marina Stjepanović, Ivana Manojlović, Ljubica Mišković, Ljubica Šimić, Anto Marjančević, Janja Vasilić, Lucija Mazić, Zoran Banović, Anto Jurić, Dragana Banović…

Zanimljiv detalj je svakako i kandidatura Azura Azabagića istaknutog kardiokirurga iz Tuzle koji je kako doznajemo odlučio  pridružiti HDZ BiH, kako navodi zbog europskih programskih ciljeva koje zagovara ova stranka i onoga što njeno rukovodstvo radi u Tuzlanskom kantonu.

Inače Azur Azabagić potomak je vrlo ugledne i utjecajne obitelji u Tuzli, a njegov pradjed Mustafa Teufik Azabagić bio je muftija tuzlanski i reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme Austrougarske uprave Bosnom i Hercegovinom. /A. V./