IOM BiH otvorio podkancelariju u Tuzli

by Tuzla Info
| 18:00

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) otvorila je svoju podkancelariju u Tuzli na adresi Bećarevac 1, a tim povodom je organizirana manifestacija u Atelju Ismet Mujezinović.

– Naša kancelarija u Tuzli broji 12 uposlenika. Kako bi pomogli žrtvama moramo na dobar način upravljati migracijama. Usvojili smo strategiju 2022-2025. u kojoj su definisana četiri pravca: zaštita i pomoć, mobilnost, sistem upravljanja i odgovornost. Uvidjeli smo potrebe migranata i zato moramo raditi po prioritetima – kazala je šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Ona je podsjetila kako je IOM osnovan 1951. godine, a sve s ciljem kako bi se pomoglo žrtvama nakon Drugog svjetskog rata. Također, navela je kako u BiH razgovaraju s mladim ljudima koji žele otići iz BiH, a u kontaktu su i sa bh. dijasporom.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio je IOM-u BiH što je i u Tuzli otvorena kancelarija.

– Važno nam je da jedan od gradova sjedišta bude i Tuzla. Mi smo sa vama jači. Čestitam vam na humanosti, čovječnosti i svim dobrim stvarima koje radite – rekao je Imamović, prenosi Fena.

Nakon oficijelnog dijela programa u bašti Ateljea Ismet Mujezinović postavljena je izložba o aktivnosti i misiji IOM-a u BiH.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.