FOTO/VIDEO: Proučena ikrar dova, Tuzla ove godine ispraća 27 hadžija

by nedim
| 13:59

U Hadžijskoj džamiji u Novom Naselju u Tuzli danas je upriličena svečanost tokom koje je proučena ikrar dova za buduće hadžije sa područja Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a koji ove godine putuju na hadž.

Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, rekao je da se ove godine iz Tuzle ispraća 27 hadžija koji putuju na hodočašće u Meku kako bi obavili hadž, petu islamsku dužnost. Dodaje da je to posebna radost za vjernike.

Vjernici su, kako kaže Božiji poslanik Muhammed a.s., časni gosti na časnim mjestima u Meki i Medini. Oni će se tamo susresti sa milionima hadžija iz cijelog svijeta, gdje će se sporazumijevati selamima, pozdravima, pogledima…

– Sretni smo zbog toga i uputit ćemo dove za sretan put i povratak naših hadžija i hadži-hanuma, a i oni će uputiti dove s najljepšeg svetog mjesta, rekao je Huskanović.

Hadžijska džamija bila je prepuna budućih hadžija i članova njihovih porodica koji su sa svojim najmilijima željeli podijeliti sreću i radost u zajedničkoj ikrar dovi.

Radosna i uzbuđena zbog odlaska na hadž je i Paša Memišević iz Zvornika, sa trenutnom adresom u Tuzli.

– Prvi put idem na hadž. Presretna sam i ovaj osjećaj treba čovjek da doživi, kazala je Paša za Tuzlainfo.ba.

 

Azija Smajić iz tuzlanskog naselja Tušanj također odlazi na hadž.

– Osjećam se presretno i da se, ako Bog da, u zdravlju i rahatluku vratim i ponovo budem sa svojom porodicom, kaže Azija.

Put Saudijske Arabije kreću i supružnici Ismet i Sabahija Hadžić.

– Ovo je kao jedan san, ne može se opisati taj doživljaj koji ćemo jednom doživjeti, ističe Hadžić.

Prigodnim vazom prisutnima se obratio Sead-ef. Seljubac, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj hadža i njegove vrijednosti. Na kraju programa pručena je zajednička ikrar dova. /S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.