Čović posjetio HDZ BiH Soli: Potrebno jače zajedništvo i iskreniji odnos ključnih političkih aktera

by nedim
| 21:32

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović danas je u Tuzli održao radni sastanak s Županijskim odborom HDZ-a BiH Soli.

Danijel Nikolić predsjednik ŽO HDZ BiH Soli prezentirao je stranačke aktivnosti a u raspravu su se uključili i predsjednici Općinskih i Gradskih organizacija te je razgovarano o procesu priprema za izlazak na predstojeće izbore i funkcioniranja HDZ BiH u Tuzlanskom kantonu.

Predsjednici organizacija HDZ BiH izvijestili su Čovića o aktualnim političkim i društvenim događanjima istaknuvši da postoji značajan potencijal za još jači razvoj privrede i podizanja životnog standarda u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

– Na sastanku je istaknuto kako su dužnosnici HDZ BiH, kroz Vladu FBiH i Vijeće ministara predlagali i podržali projekte i izdvajanje sredstava za Tuzlanski kanton inzistirajući na razvojnim procesima. Zbog toga je važan jedinstven stav političkih aktera od razine općina i gradova, kantona, federacije, države na ubrzanom rješavanje projekata u oblasti putne deblokade Tuzlanskog kantona, jačanja privrede i industrije, zdravstva, zaštite okoliša i drugih oblasti – saopšteno je sa današnjeg sastanka iz HDZ BiH.

Također, tokom sastanka istaknuta je potpora političkim procesima koje vodi Hrvatski narodni sabor BiH na osiguranju legitimiteta kroz izmjene Izbornog zakona i dosljednu primjenu Ustava.

– Kako se vrlo brzo odustane od Ustava dokaz je i imenovanje neustavne Vlade TK koja je bila formirana nakon izbora 2018. godine bez predstavnika hrvatskog naroda, istaknuli su dužnosnici HDZ-a BiH u Tuzli. Nažalost takav politički narativ i odnos proteže se kroz sve strukture u gradskim i kanonalnim upravama, javnim poduzećima i drugim tijelima vlasti i na takve loše pokazatelje Županijski odbor Soli je više puta upozoravao. Takvi odnosi i politički potezi na bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine nisu dobri i zbog toga je itekako potrebno jače zajedništvo i iskreniji odnos ključnih političkih aktera kako bi BiH nastavila svoj europski put kao jedan od ključnih faktora stabilnosti i ostanka u našoj domovini – istaknuto je na održanom sastanku.

Predsjednik Čović podržao je aktivnosti koje dužnosnici HDZ-a BiH provode na području Tuzlanskog kantona.