Učenici iz Velike Kladuše u Tuzli: Učimo iz historije da bismo imali bolje sutra

by nedim
| 21:24

Članovi Udruženja “Most za bolje sutra” iz Velike Kladuše proteklog vikenda posjetili su Tuzlu. Tom prilikom aktivisti, volonteri, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz Velike Kladuše posjetili su Trg slobode, odali počast žrtvama masakra na Tuzlanskoj kapiji, obišli mezarje/groblje Slanja Banja, Panonska jezera, Gradski park…

– Smatramo da je važno da naša djeca nauče šta se događalo u protekloj agresiji. Neki od njih su prvi puta u Tuzli. Učimo iz historije da bismo imali bolje sutra. Rat je užasna stvar, a granate ne biraju imena, uzrast i spol, kako smo mogli vidjeti i naučiti na Kapiji. Sjećanje na one, koje je odnio rat i snaga za nastaviti graditi sretnu budućnost u najljepšoj zemlji na svijetu obaveza je svih nas. Upoznati nove ljude, sresti one koje poznaješ, sklopiti nova prijateljstva, ukratko su utisci iz Tuzle.  Zahvalni smo novinaru Senadu Piriću koji nas je proveo kroz grad i održao historijski čas na platou Kapije i na Slanjoj Banji, izjavila je za Tuzlainfo.ba Zehida Bihorac Odobašić, predsjednica Udruženja “Most za bolje sutra” iz Velike Kladuše.

Učenici iz Velike Kladuše bili su potresni spoznajom das su baš tako kako su oni stojali na Kapiji tokom posjete, prije 27. godina bili njihovi vršnjaci iz Tuzle koji su od granate ispaljene sa Ozrena poginuli ili teško ranjeni.

– Gosti su također osjetili i udahnuli kulturu naroda koji žive na ovom prostoru te zasigurno ponijeli lijepe utiske. Nisu nedostajala pitanja o misterijama koje krije Panonsko more, o famoznoj soli koja je oduvijek Tuzlu činila posebnom. Pogledi su zastajali i na prekrasnom trgu, na gradskom parku, kao i na pločama Korza. Sve je praćeno dodatnim pitanjima i divljenjem onome što Tuzla nudi, izjavio je novinar Senad Pirić.

Nakon obilaska grada, ekipa iz Velike Kladuše se uputila u Osnovnu škola Lipnica kod Tuzle.

 

– Mi smo ovom prilikom predali prikupljenu donaciju igračaka i didaktičkoh materijala, na poziv direktorice ove škole. Dragi domaćini, veoma obradovani našom posjetom, ispraćaju nas, a mi nastavljamo put Srebrenice gdje smo obišli Memorijalni centar Srebrenica/Potočari”, dodala je  Bihorac Odobašić.

Ovaj projekat je podržala organizacija Aachener Netzwerk iz Njemačke. /S. P./