KO SDP BiH Tuzla: Izmjenama zakona stvoren pravni osnov za nove sudske sporove

by nedim
| 14:50

KO SDP BiH Tuzla oglasio se saopštenjem za javnost koje prneosimo u nastavku:

Na jučer održanoj sjednici Skupštine TK, skupštinska većina (SDA, DF,SD, SBiH) je smijenila 120 direktora škola i oko 600 članova Školskih odbora  izabranih redovnim konkursnim procedurama.

Ističemo da je Ured za zakonodavstvo TK dao negativno mišljenje na dopune i izmjene oba zakona, gdje je između ostaloga istaknuto da će usvajanjem ovakvih izmjena doći do povrede prava na jednakost pred Zakonom aktuelnih direktora i članova Školskih odbora, te da će biti stvoren pravni osnov za nove sudske sporove.

Posebno je simptomatično opredjeljenje ove skupštinske većine da ogroman teret odgovornosti prebace na članove Školskih odbora, koji će u ovom procesu biti prva adresa za preispitivanje odgovornosti i zakonitosti donesenih odluka o razrješenju direktora bez provedenih odgovarajućih postupaka i to samo na osnovu ZAHTJEVA ranijih direktora škole. Smatramo da ovakvim pravnim okvirom Skupština TK preuzima ulogu suda.

Pored činjenice da su Zakoni usvojeni po hitnom postupku, predloženi od poslanika a ne Vlade TK i da Ministarstvo finansija nije dostavilo svoje mišljenje, stava smo da je skupštinska većina itekako svjesna ogromnih finansijskih posljedica po Budžet TK koje se procjenjuju na oko 3 miliona KM.

Potpuno neprihvatljiva činjenica je da se ovim izmjena Zakona minimizira uloga Pedagoškog zavoda TK i značaj stručne saradnje u oblasti obrazovanja – saopšteno je iz KO SDP BiH Tuzla.