Ahmed ef. Huskanović: Poželjeli smo ramazan sa otvorenim džamijama

by nedim
| 17:51

Medžlis IZ Tuzla organizirao je danas ramazanski doručak u restoranu „Česma“ za novinare tuzlanskih redakcija.

Ramazanski doručak bio je izvrsna prilika da se predstavnici medija upoznaju sa ramazanskim aktivnostima MIZ-a Tuzla, ali isto tako i prilika da se domaćini zahvale novinarima za praćenje rada ove institucije.

– Poželjeli smo ramazan ovakav kakav nam, ako Bog da, dolazi. Ramazan od prije tri godine, s otvorenim džamijama i pristupom svim našim aktivnostima. Pozivamo sve džematlije da dođu da se družimo i zajedno obavljamo ibadete – kaže hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

– Ramazan je veliki dar i milost i za one koji ne drže do njega, a kamoli za one koji ga poštuju. Ovo je prilika da svoje mahane i grijehe, ono što želimo kod sebe promijeniti, ostavimo iza sebe, i da u ramazan uđemo sa željom da se popravimo, da popravimo naš odnos sa ljudima i uzviženim Allahom dž.š. – kaže hafiz Huskanović.

Zbog vremenskih uvjeta ni ove godine neće biti organiziran veliki iftar na Trgu slobode u Tuzli, ali će 50 iftara biti organizirano u džematima Medžlisa IZ Tuzla.


– Ne treba paziti na to koliko je sadržajan iftar kad nekoga pozivamo, najvažnije je da pozivamo komšije i prijatelje i da im odlazimo. Malo više pažnje posvetimo lijepoj riječi i razgovoru, a manje darovima i hedijama, jer one nekad budu razlog da ne dolazimo jedni drugima. Neka nam budu otvorena vrata domova, ali i srca, za svakoga – poručio je Ahmed-ef. Huskanović.

Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Uči će se tri hafiske mukabele, u Džamiji „Kralj Abdullah“, Čaršijskoj i Bijeloj džamiji. Ove godine hafiska mukabela za žene se uči u Bijeloj džamiji u Slavinovićima.

Tradicionalno će se teravija s hatmom klanjati u Džindisjkoj džamiji.

Posebna radost za sve postače u Tuzli i za ovogodišnji ramazan je top koji će sa Kicelja označavati kraj dnevnog posta. /S. P./