“Tragom bosanskih priča”: U Tuzli otvorena izložba slika Adila Osmanovića

by nedim
| 20:47

Večeras je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli otvorena izložba slika „Tragom bosanskih priča“, autora Adila Mešanovića iz Kalesije.

Na otvaranju izložbe, pred velikim brojem zainteresiranih posjetitelja, pored predstavnika BKC TK i autora izložbe, govorili su art menadžerica Jasmina Bajramović i prof. dr. sci. Srđan Vukadinović, koji je i otvorio izložbu.

Autor se predstavio sa 28 slika u akvarel tehnici, koje prikazuju bosanskohercegovačku tradiciju.

– Izložio sam 28 radova koje povezuje jedna tematika – bosanske priče. Sama realizacija izložbe trajala je dvije i po godine. Svaki rad zasebno priča svoju priču. Zanimljivo je kad se spoji 4-5 izloženih slika, one daju jednu širu priču, pa onda ponovo još nekoliko slika koje nadopunjuju prvu priču – rekao nam je Mešanović.

Adil Mešanović rođen je 30. 10. 1977. godine u Tuzli. Po zanimanju diplomirani pedagog-psiholog i nastavnik predškolskog odgoja i obrazovanja. Od ranog djetinjstva pokazuje veliki interes i sklonost ka crtanju i oblikovanju. Slikarstvom se aktivnije počinje baviti krajem 1999. godine. U radu koristi različite slikarske tehnike a posebnu sklonost pokazuje prema akvarelu. Član je ULUTK (Udruženja likovnih umjetnika TK) od 2001. godine. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija i voditelj „Škole slikanja sa izložbom“ pri BKC-u u Kalesiji. Na Međunarodnim likovnim susretima u Turskoj održanim 2016. godine predstavljao je BiH.

Izložba će u velikoj galeriji BKC TK biti postavljena do 16. februara/veljače 2022. /S.P./ 

Foto: BKC TK