Gradonačelnik Tuzle se sastao sa članovima Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta

by nedim
| 19:00

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, članovi Odbora za vanjsku politiku parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, sastali su se u četvrtak, 27.1.2022. godine sa gradonačelnicima Sarajeva, Tuzle i Mostara,  Benjaminom Karić, Jasminom Imamovićem i Mariom Kordićem.

U delegaciji Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta bili su Tom Tugendhat, Liam Byrne, Alicia Kearns, Bob Seeley, Henry Smith, Royston Smith i Graham Stringer, a sastanku su prisustvovali ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, Matthew Field i šefica političkog odjela ambasade, Helen Flewker.

Tema sastanka je bila aktuelna politička i sigurnosna situacija u našoj zemlji, kao i reformski procesi na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Tuzle su izložili svoje viđenje aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, te odgovarali na pitanja članova Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta i ambasadora Fielda.

U svom obraćanju članovima Odbora, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović se zahvalio na podršci koju građani Bosne i Hercegovine i država Bosna i Hercegovina imaju od vlasti i naroda Velike Britanije, te prenio zabrinutost građanki i građana zbog aktuelne političke situacije u zemlji, a najviše zbog retorike Dodika i blokade zakonodavne i izvršne vlasti. Gradonačelnik Imamović je prenio svoj stav da je potrebno uraditi što više na razbijanju straha koji je prisutan među građanima, a to se može postići prije svega vladavinom prava i borbom protiv korupcije. „Svi građani, bez obzira na nacionalnu i teritorijalnu pripadnost, su jednako zabrinuti i svjesni su da samo pojedine političke elite uzrokuju probleme i imaju koristi od aktuelne političke krize. Korupcija je veliki problem i treba ohrabriti pravosudne organe da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Potrebno je uložiti veliki trud i na obezbjeđenju uslova da se održe izbori u oktobru, jer je očigledno da će neki učiniti sve da spriječe njihovo održavanje kako bi se održali na vlasti. Jedna od važnih pretpostavki za održavanje izbora je pravovremeno usvajanje Budžeta  BiH kojim bi se obezbijedila sredstva za njihovo održavanje i zato je od velike važnosti da se Budžet donese na vrijeme, ili, u protivnom,  da se nametne“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Imamović.

Članovi Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta su istakli značajniji interes za situaciju u Bosni i Hercegovini, te ponovili posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i prosperitetu građana naše zemlje, ističući važnost provođenja reformskih procesa u BiH, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije i vladavini prava.