TK: Ove godine više novca za stipendije studentima i učenicima iz boračke populacije

by Tuzla Info
| 15:00
1507 ministarstvo za boracka pitanja tk

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona raspisalo je javni poziv za dodjelu stipendija redovnim studentima i učenicima iz reda branilačke populacije TK za studijsku odnosno školsku 2021/2022 godinu. Konkurs je otvoren do 8. februara a sve pojedinosti moguće je pronaći na web stranici Vlade TK.

Ministar za boračka pitanja naglasio je da je Vlada Tuzlanskog kantona u ovoj godini znatno povećala iznose iznos za ove namjenu. Prošle je godine Vlada TK putem resornog ministarstva za stipendije dodijelila ukupno 1.463.000 KM a pravo na stipendije je ostvarilo 1013 učenika i 680 studenata.

„U ovoj je godini došlo do povećanja iznosa za 507.000 KM“, kazao je ovim povodom ministar Ahmetović naglasivši, „da je ove godine planirano dodijeliti stipendije za 1555 učenika u ukupnom iznosu od 950.000 KM i 755 studentskih stipendija u iznosu većem od milion KM“.

Ukupna sredstva predviđena za stipendije u ‘22. godini su1.970.000 KM što predstavlja velik doprinos Vlade TK i resornog ministarstva, prije svega u pogledu razumijevanja potreba branilačke populacije i unaprjeđenja njihovog statusa, naglasio je resorni ministar.

„Značajno je napomenuti da će doći do povećanja stipendija u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine će za učenike srednje škole biti dodijeljena stipendija u 9 rata po 100 KM dok će studenti dobiti stipendije u mjesečnom iznosu od 150 KM tokom devet mjeseci. Moram istaknuti da ćemo ove stipendije pokušati isplatiti do početka naredne školske i studijske godine“, kazao je ministar Ahmetović.