U OŠ Sjenjak defektolog Jasmin Salkić odigrao monodramu “Kako razumjeti mene sa Autizmom”

by Tuzla Info
| 9:00

U Osnovnoj školi Sjenjak, 20.01.2020. godine, defektolog škole, a inače glumac Draft teatra Jasmin Salkić, odigrao je predstavu/monodramu ”Kako razumjeti mene sa Autizmom.

Predstava je urađena prema motivima knjige ” Padnem sedam puta a ustanem osam ”, riječ je o priči koji priča dječak sa autizmom, o svom odrastanju, prihvatanju ili ne prihvatanju u sredini u kojoj živi, stigmu koju doživljava od strane društva. Dalje nastavlja sa pričom, o teškoćama prilikom upisa u školu, o svom daljem školovanju, učenju i prikazuje odnos sa nastavnicima, učiteljima i drugrima iz razreda. U predstavu je ubačen i dio satire o modi i prikazuje kolika je tegoba ljudi koji prate modu a oni sami djeluju na jednostavnom stilu odjevanja.

Ovo je jedna stručno edukativana predstava, koja će proširiti vidike i način pristupa prema ovoj populaciji, kako i na koji način prići ovakvom učeniku i postavljati mu zadatke u koji ma će on pokazati uspjeh.

Poseban osvrt u predstavi je priča o majci, koja je cijeli život dala za razvoj svog djeteta i kolika je zahvalnost sina prema majci.

Kroz predstavu se prožima video prikaz, pjevanje i sama gluma koja upotpunosti prikazuje osobu sa autizmom.

Ovo je prvo izvođenje a za predstavu su zainteresovanje brojne škole, organizacije koje se bave edukacijom – rehabilitacijom djece sa teškoćama u razvoju.

Tekst i režiju osmislio je sam glumac.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.