Da može drugačije dokaz je Kanton Sarajevo: Proces imunizacije u TK je poražavajući!

by nedim
| 20:00

I dok građane Tuzlanskog kantona Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlanskog kantona obavještava da spremno dočekuje uvođenje jedinstvenog QR koda za Covid potvrde na području Bosne i Hercegovine, poražavajući podaci o broju vakcinisanih građana protiv virusa covid 19 se uporno guraju pod tepih.

Svjesni da se pandemija ne može pobijediti bez značajnog procenta imuniziranih građana, da će nam mjesto na raznim “crvenim listama” evropskih zemalja koje nam omogućava slobodno kretanje zavisiti od procenta ukupno vakcinisanih, oni koji brinu o promociji imunizacije u  Tuzlanskom kantonu, na tome rade malo ili gotovo ništa.

Da može drugačije dokazuje Sarajevski kanton.

U Kantonu Sarajevo prema današnjem saopštenju Naše stranke je vakcinisano preko 60 posto građanki i građana, a potpuno ih je vakcinisano 56 posto, što je daleko ispred svih drugih kantona. Uvedeno je vakcinisanje u tržnim centrima, a samo prošlog vikenda u samo jednom tržnom centru vakcinisano je blizu 1500 građana koliko u Tuzlanskom kantonu nije prvom dozom vakcinisano već nekoliko sedmica zaredom.

U KS su uspostavili COVID call centar, kao i Drive in punktove. Dnevno se testira oko 2500 građana.

U Tuzlanskom kantonu je do 17. januara prvom dozom vakcinisano je 34,3% stanovnika starijih od 18 godina. S dvije doze vakcinisano je 32,56% stanovnika, dok je treću dozu vakcine primilo njih samo 3.48%.

Tokom protekle sedmice aplicirano je 4.829 doza vakcina, od čega najveći dio otpada na treću dozu, a oko 10% na prvu dozu vakcine, što je tek oko 450 nevakcinisanih koji su se u protekloj sedmici odličili da prime prvu dozu.

Zašto u Tuzlanskom kantonu ne postoji moderna kampanja promocije imunizacije? Zašto nije osmišljena kreaetivna promocije na društvenim mrežama koje su dostupnije ciljnoj skupini nevakcinisanih od programa samo jedne TV kuće? Koliko je u organizovanih isturenih punktova za vakcinaciju u tržnim centrima koji su se u samo nekoliko slučajeva pokazali kao efikasni? Zašto ne postoje Drive in punktovi?

I na kraju, ako već Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlanskog kantona za borbu protiv koronavirusa ne zna ili nema kapaciteta za adekvatan odgovor na poražavajuće podatke o broju imuniziranih građana u TK, Sarajevo nije daleko. Nije sramota pitati ili prepisati. /A.V./