Naša stranka: I dalje se SDP u Gračanici crveni, ali sve više od stida!

by nedim
| 20:00

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Gračanice usvojene su odluke o poskupljenju grijanja, vode i naknade za odvoz smeća za 25 posto.

Protiv su glasali vijećnici opozicije, uključujući i Našu stranku.

Mersiha Jogunčić, vijećnica Naše stranke, obrazložila je njihovu odluku:

„Moram, prije svega, odgovoriti na kritiku SDP-a. Optužuju nas da se zalažemo za puštanje u rad nove deponije, a protiv smo poskupljenja naknade za odvoz smeća. To smatraju kontradiktornim. Nema nikakve kontradikcije u našoj odluci. Mi smo bili protiv sva tri poskupljenja, ne samo protiv naknade za odvoz smeća. Zbog toga što komunalne firme u Gračanici, zajedno s vlašću, nisu u stanju pristupiti stranim fondovima ili bolje organizirati vlastito poslovanje, ne trebaju ispaštati građani koji su već opterećeni poskupljenjima. Zbog općeg urušavanja životnog standarda, odgovorna vlast bi trebala, bar ondje gdje ima nadležnost, izbjeći dublje zavlačenje ruku u džepove građana.

Da stvar bude gora, usvojeno poskupljenje nije pravdano ni poboljšanjem kvalitete usluge niti je urađena projekcija povećanja prihoda te jasan plan njihovog utroška. U slučaju povećanja naknade za smeće to bi značilo da jasno vidimo da će povećana sredstva biti uložena u sanaciju stare odnosno odvoz na novu deponiju ili njeno pokretanje. U Odluci o načinu obračuna i cijeni usluga sakupljanja i odvoza kućnog komunalnog otpada nigdje nije pomenuta deponija Grabovac. U svom saopćenju SDP se krije iza napada i neistina te tako pokušava sa sebe skinuti odgovornost za dodatno siromašenje naših sugrađana. I dalje se SDP u Gračanici crveni, ali sve više od stida.“, saopšteno je.