Policija u TK dobija plate veće i za 12 posto, Sindikat zadovoljan

by Tuzla Info
| 14:02
770 policija tuzla

Policija u Tuzlanskom kantonu će dobiti povećanje plate u iznosu od šest do 12 posto, u zavisnosti od čina. Na ovu odluku, Vlada je danas dala saglasnost na tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2022. godini.

“Ovo je rezultat naših pregovora koji su se desili u prošloj godini i potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Osnovica će biti 305 KM, topli obrok će iznositi 10 KM kao i kod svih budžetskih korisnika, a regres u iznosu od 50 posto prosječne neto plate u Federaciji” – kazao je predsjednik Sindikata policije MUP-a TK, Hasan Alić.

Alić dodaje da je ovo za policiju značajno jer se ovim Kolektivnim ugovorom prelazi na federalne koeficijente.

“Ovim se počinju provoditi presude iz ranijih godina. Nama je to značajno da se plata obračunava na takav način i da smo sada u situaciji da pratimo federalne plate” – kazao je Alić.

Iako su zadovoljni, pregovori sa Vladom će biti nastavljeni, jer, kako kaže Alić,  Kolektivni ugovor je potpisan prije nekoliko mjeseci, a u međuvremenu su u cijeloj BiH poskupili troškovi života. /A.B./