Sladić upozorava na rast vodostaja, Jala, Una i Sana već “u crvenom”

by nedim
| 0:17

Ubrzano se topi snijeg, pada jaka kiša, a snježna granica je vrlo visoka, do te mjere da i na samom vrhu Bjelašnice skoro cijeli dan pada kiša, napisao je noćas na svom Facebook profilu metorolog Nedim Sladić, upozoravajući na konstantan rast vodotoka u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na očekivane padavine kroz cijelu noć i prvi dio jutra, te prisutnost kiše na planinama i snježnu retenciju, odnosno otapanje snijega, dolazi i do porasta vodotoka, pa bi oni manji ponovo mogli izazivati određene probleme u centralnim predjelima Bosne i lokalna plavljenja, budući da se glavnina snijega nalazi u planinama navedene regije.

Nadajmo se da većih problema nećemo imati, mada su Miljacka i Željeznica poprilično nadošle, a u slivu rijeke Une i Sane pojedine mjerne stanice su u zomi kontinuiranog obavještavanja. U 23:00 i Jala je dosegnula tačku na kojoj slijede kontinuirana obavještenja Civilne zaštite.

Mimo svega navedenog, što se najprije odnosi na ovo prolazno zahlađenje na sjeveru zemlje, shodno prijašnjim objavama ponovo ističem da su neuobičajeno visoke temperature sve izglednije krajem 2021. i početkom 2022. godine, napisao je Sladić koji je objavio i tabelu vodostaja izmjerenih u BiH večeras u 23 sata./A.V./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.