Inicijativa bez podrške većine u Skupštini TK: Rudarima pisali pisma, ali im svoje pare ne daju!

by nedim
| 17:32

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona inicijativa za potpuno ukidanje zastupničkih paušala i smanjenje plata premijeru i ministrima u Kantonalnoj vladi, a sve u korist rudara koji se bore za bolji položaj je odbijena.

Inicijativu je podnio Mahir Mešalić, zastupnik Demokratske fronte u Skupštini TK koji je  ukidanje paušala i smanjenje plaća za 60 posto, odnosno na iznos minimalne plate u FBiH, svim zastupnicima, premijeru TK i ministrima u vladi, u korist rudara Rudnika uglja Kreka.

Inicijativa se nije našla na dnevnom redu sjednice jer nije dobila potrebnu većinu. Inicijativu su podržali zastupnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, Stranke za BiH, Socijaldemokrata BiH, kao i Alen Karić iz Socijaldemokratske partije. Suzdržani su bili zastupnici iz vladajuće većine SDP-a, PDA, SBB-a, Naše stranke te samostalni zastupnik Smajo Mandžić.

– Oni, koji su poslali najviše pisama podrške i saopštenja za javnost rudarima, glasali su PROTIV i odbili ovu inicijativu. Pokazali su na djelu, ko su, šta su i koliko su spremni da izraze lični solidarnost. Dosta laži, prevara i otvorenih pisama – napisao je Mešalić na svom Facebook profilu.

Mešalić je istakao da će inicijativu ponovo podnijeti.

– Dosta tkz. “otvorenih pisama” podrške političara rudarima iz udobnih fotelja. Evo službeno ih pozivam da na narednoj Skupštini TK sebi izglasamo ukidanje paušala i usvajanje minimalne plate za sve ministre i poslanike u korist rudara RMU Kreka. Danas sam uputio Inicijativu za potpuno ukidanje paušala i smanjenje plata za 60% (do minimalne plate u FBiH) svim poslanicima i Premijeru TK, svim ministrima u Vladi odnosno Skupštini Tuzlanskog kantona u korist rudara RMU Kreka o kojoj će se skupštinski zastupnici morati izjasniti na prvoj narednoj sjednici. Pa da konačno vidimo, ko daje konkretnu a ko deklarativnu podršku i to javno putem glasanja. Vidimo se na Skupštini TK – ističe Mešalić.

Mešalić je dodao da bi se na ovakav način rudnicima i rudarima pomoglo okvirno sa milion i 728 hiljada KM, koliko se izdvaja na plaće zastupnika i ministara, na godišnjem nivou.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.