VIDEO / Tuzla: Svečani božićni koncert oduševio publiku u BKC-u

by nedim
| 22:55

U organizaciji tuzlanskog Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan tradicionalni Svečani božićni koncert.

Posebna božićna atmosfera veže se za ovaj događaj koji svake godine privuče nekoliko stotina posjetitelja iz Tuzle, ali i šire, kao i veliku medijsku pažnju. Ni ove godine, uprkos specifičnim okolnostima, nije umanjio na kvaliteti.

Dašak Božića ove su godine donijeli najljepši božićni klasici. Ovaj put Tuzlaci su ugostili Matiju Dedića i tri sjajna vokala Lidiju Bajuk, Ammaru Mistrić i Saru Renar.

– Nastojimo svake godine gradu pokloniti jedan božićni koncert. Ove godine to radimo u jednoj zanimljivoj izvedbi. Obzirom na pandemiju koronavirusa morali smo ograničiti i broj posjetilaca, ali smo sigurni da su oni koji su večeras bili sa nama imali jednu prelijepu večer, istakao je za Tuzlainfo.ba fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Matija Dedić je hrvatski pijanist, kompozitor i jedan od najpoznatijih hrvatskih jazz-muzičara. Potiče iz muzičke porodice, sin je Arsena Dedića i Gabi Novak. Godine 1997. diplomirao je jazz na Umjetničkoj akademiji u Grazu. Od 1994. je član Boilers Quarteta, a krajem 1990-ih utemeljio je vlastiti sastav Matija Dedić Trio.

Puno je godina proletilo od moje zadnje posjete Tuzli i drago mi je da sam ponovo tu, kazao je Matija.

– Napravili smo, da tako kažem, malo drugačiji božićni koncert. Na samom početku posjetioci su mogli na pijanu da čuju neke američke, ali i napjeve sa ovih prostora. Svima želim puno sreće i zdravlja u predostojećim blagdanima, dodao je Matija.

Sara Renar, glazbenica i kantaurica iz Zagreba kazala je da joj je velika čast što je nastupila na ovom koncertu.

– Zadnji koncert u Tuzli sam imala 2014. godine i jako mi je drago ponovo nastupiti. Vežu me lijepe uspomene za ovaj grad, a posebno mi je večeras bilo čast predstaviti pjesmu koja je završila i kao kolaboracija na albumu Matije Dedića. Na koncertu sam izvela jednu tradicijsku božićnu pjesmu u suvremenijem aranžmanu, zatim jednu pjesmu u suradnji sa Matijom, a tu je bila i pjesma iznenađenja za publiku, kazala je Sara.

Lidija Bajuk se predstavila sa svoje dvije pjesme, te poznatim božićnim napjevima iz Hrvatske koje je zajedno sa Meatijom Dedićem izvela u zanimljivom aranžmanu.

Radost Božića mogli su da osjete svi oni koji su prisustvovali ovom blagdanskom koncertu./S.P./