Anketirano 10.000 domaćinstava u TK: Tuzla domaćin Konferencije o energetskom siromaštvu

by nedim
| 15:58

U Tuzli će se u utorak, 14. desembra održati Konferencija o energetskom siromaštvu, gdje će se prezentovati jedinstvena analiza koja je urađena na osnovu anketiranja 10.000 domaćinstava u TK.

Konferencija će se održazi u okviru projekta “Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ (EE faza II) koji realiziraju Caritas Švicarske i Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa gradovima/općinama Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići

Na konferenciji će se učesnici upoznati sa realiziranim aktivnostima u projektu „Inovacije u EE i OIE za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva EE- FAZA II“, čiji je cilj da se poboljša pristup i primjena energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE), kao i aktivnosti na istraživanju pojave energetskog siromaštva i osnaživanju energetski siromašnih domaćinstava.

Na konfrenciji koja će se održati u Dramar centru od 10.30 do 12.00 satibit će prezentirana jedinstvena analiza koja je urađena na osnovu anketiranja 10.000 domaćinstava iz šest općina/gradova (Tuzla, Živinice, Gračanica, Kalesija, Lukavac i Banovići), šest srednjih škola i oko 130 energetskih savjetnika.

Analizom se pokušalo utvrditi koliko domaćinstava u TK pripada energetski siromašnim, koje su skupine posebno pogođene ovim problemom, šta je to što ima veliki uticaj na energetsko siromaštvo i kako se ono može ublažiti.

Dodatno će biti predstavljeni rezultati smanjenja potrošnje električne energije kod 10.000 domaćinstava nakon energetskog savjetovanja, medijske kampanje i podjele promotivnog materijala i LED sijalica. Ovakvim jednostavnim mjerama se može uticati na potrošnju energije u domaćinstvima.

Na konferenciji će uvodno obraćanje imati redstavnici kantonalne i lokalne nadležne vlasti, organizacija i institucija, o aktivnostima i rezultatima inovacije u EE i OIE na projektu EE faza II govorit će Fuad Imamović, Caritas Švicarska, dok će o edukaciji učenika, nastavnika i savjetovanju stanovništva u TK o EE i OIE, analizi stanja o energetskom siromaštvu u TK mjerema i preporukama govoriit Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju i Amra Gadžo, Ekonomski fakultet UNTZ. /A.V./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.