Enver Bijedić o pričama da je uzeo novac za ulazak u vlast sa SDA: Zastupam interese Kantonalnog odbora SDP-a!

by nedim
| 12:00

Trakavica oko toga treba li tuzlanska Socijaldemokratska partija u ovom kantonu formirati vlast ili ne, kraj bi konačno trebala dobiti 16. marta. Za taj dan zakazana je sjednica Glavnog odbora ove stranke, koji će razmatrati opciju da dopuni raniju odluku o nekoaliranju s nacionalnim strankama. To podrazumijeva odluku da je tuzlanski ogranak SDP-a izuzetak – piše Avaz.ba.

Gdje je razlika

Glavni zagovarač da SDP, odnosno Bh. blok, pravi vlast u Tuzli je predsjednik ovog ogranka Enver Bijedić.

– Socijaldemokratska partija ima tu obavezu, jer je pobjednička stranka. Potrebno je mijenjati trenutno stanje, koje je nezadovoljavajuće. SDP je dobio povjerenje. Pozivamo na pregovore i nudimo naš plan. Do sada smo pokušali praviti vlast tako što smo u Skupštini sakupili 19 od ukupno 35 ruku, ali to nije prošlo. Sad od Glavnog odbora tražimo da nam da mogućnost da pregovaramo dalje. Ukoliko je dobijemo, krećemo u pregovore i, ako ne uspijemo naći partnera koji će provoditi plan, mi svakako nećemo praviti vlast. Ukoliko ne dobijemo dozvolu, mi ćemo to poštovati – kaže Bijedić.

Zašto je u Sarajevu moguće praviti vlast bez SDA, ali ne u Tuzli?

– U Kantonu Sarajevo vlast je napravljena s određenim partijama koje ne egzistiraju u Tuzli. U Tuzli imate SDA, blok SBB-a i PDA i SDP, odnosno Bh. blok. Bez saradnje dva bloka, nije moguće praviti vlasti. To je razlika.

Direktno pitanje: Zašto je PDA drugačija od Naroda i pravde u Sarajevu ili A-SDA u Bihaću?

– Po meni nikakve razlike nema. I SDA, i A-SDA, i PDA su potpuno iste stranke.

Vrhovni organ

Znači li to da ne postoji volja da se u Tuzli pravi vlast? Zašto je u Sarajevu i Bihaću nešto prihvatljivo, a u Tuzli ne?

– E, to su već stavovi o kojima treba razgovarati. Ipak, potrebno nam je odobrenje Glavnog odbora. Šta god kažu, to je vrhovni organ SDP-a i mi ćemo to poštovati. Možemo se slagati ili ne, ali poštovati moramo.

Za Vas se priča da imate nekih privatnih problema, sudara sa zakonima, da ste uzeli ili da ćete uzeti ogroman novac ukoliko uđete u vlast sa SDA.

– Ako neko nađe taj novac, ja ću ga pokloniti odmah. Ne postoji to. Zastupam interese Kantonalnog odbora, koji je jednoglasno donio odluku da se pravi vlast. Ja sam glasnogovornik koji iznosi taj stav i zaključak.

Neću biti premijer niti u izvršnoj vlasti

Odmah nakon izbora govorilo se da ćete Vi biti premijer Tuzlanskog kantona.

– Ukoliko budemo vlast, ja sigurno to neću biti. Neću biti ni na kakvoj poziciji u izvršnoj vlasti. Ne radi se ovdje o mojim ličnim stavovima niti ambicijama. Neću biti ni na jednoj poziciji.

(TI/Avaz.ba)