Sve je spremno za “Zimski grad”: Praznici u Tuzli uz koncerte, zabavu i bogatu gastro ponudu

by nedim
| 9:02
0801 zimski

Kako je najavljeno ovih dana, povodom nadolazećih praznika na Trgu slobode u Tuzli će biti otvoren “Zimski grad”. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koju tokom zime posjeti veliki broj građana.

– Kao što znate, radi pandemije koronavirusa, sadržaj prošlogodišnjeg “Zimskog grada” je bio dosta ograničen. Ove godine smo dosta ranije krenuli razmišljati i pripremati se za ovu zimsku sezonu, odnosno za praznični period ispred nas, kazala je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Trenutne epidemiološke mjere diktiraju sadržaje ovogodišnjeg “Zimskog grada”.

– Raduje me da se bližimo 10. decembru za kada smo i najavili da će početi manifestacija, koja će trajati do 9. januara 2022. godine. U proteklim mjesecima smo vrijedni radili na pripremi zajedno sa ugostiteljima, Udruženjem obrtnika Grada Tuzla, ali i sa predstavnicima Gradske uprave. Veliku podršku smo dobili i od javnih preduzeća koja su nam pomogla pri realizaciji ovog projekta, i još uvijek nam pomažu, dodaje Jaganac.

Kućice suorethodnih dana dopremljene i postavljenje na Trg slobode i sve je spremno za početak.

– Zavod za urbanizam je izradio postavku kućica odnosno pokretnog mobilijara i pomogli su nam da to sve skupa lijepo izgleda. Ove godine ćemo imati 20 pokrenutih kućica poredanih na Trg slobode. Građani već mogu vidjeti te kućice jer smo završili postavku, dodaje Jaganjac.

Također, u narednim danima planirana je postavka i muzičke bine koju je će biti instalirana na manifestacioni plato na Trgu slobode.

– Naravno, cijelu ovu manifestaciju pratiće i bogat kulturno-zabavni sadržaj, koji je izostao prošle zime. Budući da će se program izvoditi na prostranom platou, mi ćemo opet voditi računa o poštivanju svih epidemioloških mjera. Taj dio posla obavaljat će covid redari, istakla je Jaganjac.

Iako je u nekim gradovima najavljen javni doček Nove godine, to će u slučaju Tuzle ove godine navjerovatnije izostati.

– Nama je prije svega bila namjera da građanima Tuzle obezbijedimo praznični ugođaj na Trgu slobode. Vodili smo se najviše time da podržimo naše domaće proizvođače, ali i izvođače programa. Posebno se to odnosi na muzičke izvođače koji su na neki način bili najviše pogođeni mjerama protiv koronavirusa. Zbog toga smo se potrudili da u odabiru izvođača se fokusiramo upravo na lokalne tuzlanske muzičare. Svi smo željni malo relaksacije tako da se nadam da će ova manifestacija biti pun pogodak. Kada je u pitanju sam doček Nove godine, mi se rukovodimo još time da vidimo kakve će mjere biti na snazi u Tuzlanskon kantonu. Sačekat ćemo 17. decembar do kada važe trenutne epidemiološke mjere, zaključuje Jaganjac.

Planirano je da se svakog vikenda u periodu od 10. decembra do 9. januara održavaju svirke naših tuzlanskih bendova.

Četvrtkom i nedjeljom Tuzlaci će se moći zabaviti uz lokalne DJ izvođače.

Neće izostati ni zabava za mališane. Za 26. decembar je planiran “kids party” za najmlađe. Praznici su upravo najveća radost djeci./S.P./