NUB „Derviš Sušić“ Tuzla: Održana javna tribina povodom Dana državnosti BiH

by nedim
| 11:00

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla je u srijedu, 24. novembra, organizirala javnu tribinu pod nazivom „ZAVNOBiH – temelj državnosti Bosne i Hercegovine“. Tako je ukazano na važnost jednog od najvažnijih datuma u povijesti naše države.

Prisutni gosti su imali priliku da čuju prigodne referate današnjih izlagača, koji su se, svaki na svoj način, ukazali na iznimnu važnost obilježavanja Dana državnosti, kao i na to da svi svojim djelovanjem možemo dati doprinos i glas o tome šta znači ovaj datum.

Prisutnima su se obratili prof.dr. Izudin Hasanović, redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i prof.dr. Adnan Jahić, redovni profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Moderator tribine je bio prof.dr. Sead Nazibegović, vanredni profesor s Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a održanom u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine, osnovano je Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.

Aktima donesenim na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, izražena je i odlučnosti naroda BiH da njihova zemlja koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih njenih naroda.

U Mrkonjić-Gradu se nalazi spomen-muzej, kao i Dom ZAVNOBiH-a, koji predstavlja centar kulturnog i društvenog života grada i koji je otvoren 1973. godine, na 30. godišnjicu zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla ovakve događaje realizira zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa profesorima sa Univerziteta u Tuzli, koji su dokazali da su veliki prijatelji biblioteke i čuvari kulturnog naslijeđa grada i Bosne i Hercegovine, navedeno je u informaciji JU NUB Derviš Sušić Tuzla.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.