VIDEO / FOTO: U BKC Tuzla otvorena nesvakidašnja izložba “Čuvari vinila na 33 obrtaja”

by nedim
| 22:37
  •  
  •  
  •  
  •  

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona večeras je otvaranjem izložbe omota gramofonskih ploča “Čuvari vinila na 33 obrtaja” otvorena i manifestacija “2. Dani audio-vizuelnog naslijeđa”.

Na otvaranju manifestacije su govorili Mija Šego predstavnica Filmskog centra Sarajevo, prof. Tihomir Knežiček autor izložbe i Mirela Ibrahimović Mehanović direktorica JU BKC TK, koji su istakli važnost očuvanja video i audio zapisa koji su svjedoci jednog vremena, te uputuli pohvale za napore BKC-a da na to ukaže, a ujedno i promoviše ono što Bosna i Hercegovina ima sačuvano u arhivima.

Izložba je umjetnička postavka iz privatne kolekcije gramofonskih ploča prof.dr. Tihomira Knežičeka, koji je od 1978. godine prikupio više od 3000 nosača zvuka u ovom formatu.

Izložba će biti postavljena do 2. novembra 2021. u dijelu galerijskog prostora BKC TK u Tuzli.

Večeras je  u okviru iste manifestacije prikazano i osam dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine. Filmovi su rađeni u produkciji Bosna Filma, Sutjeska filma i Studio filma, a prikazivanje filmova je omogućio Filmski centar Sarajevo.

Filmovi govore o životu radnika i običnog čovjeka tog doba, o privrednom razvoju tuzlanske regije, prikazujući autentične snimke prostora koji pola vijeka kasnije izgladaju potpuno drugačije.

Manifestacija se završava sutra održavanjem panel diskusije i stručnog predavanja na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja su Filmski centar Sarajevo, IPI akademija Tuzla i Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tuzla, Klub Trentina. Manifestaciju su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona./S.P./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.