Studenti UNTZ traže odobrenje za prenos četiri ispita u narednu godinu

by Tuzla Info
| 11:00

U Univerzitetskoj sportskoj dvorani u Tuzli jučer je održan sastanak svih studenata tuzlanskog Univertziteta. Sastanku su prisustvovali čelnici Studentskog parlamenta UNTZ kao organizatori i moderatori, te predsjednici i studenti s različitih fakulteta UNTZ.

Cilj sastanka je bio da se porazgovara i nađe zajedničko rješenje za dvije teme: razmatranje problematike za studente u statusu imatrikulanta; i razmatranje zahtjeva za prenos predmeta u narednu godinu studija za studente UNTZ.

Budući da se bliži kraj akadamske godine, studenti su izrazili zabrinutost zbog otežanih uvjeta upisivanja u narednu akademsku godinu. Tokom sastanka javile su se nesuglasice u stavovima

učesnika po pitanju prenosa predmeta gdje su pojedini studenti zahtijevali da studenti na čelu sa SPUT-om krenu u borbu za bezuslovan prelazak u narednu akademsku godinu, što je prema riječima čelnika SPUT-a trenutno nerealno rješenje. Nesuglasice su dodatno proširile raspravu o mnogim problemima s kojima se studenti suočavaju, gdje su članovi SPUT-a pokušali dati konstruktivne argumente.

 

Tom prilikom studentima se obratila Maida Šljivić, potpredsjednica SPUT-a, ujedno i predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta, ukazujući na nedovoljno povjerenje studenata prema Studenstkom parlamentu:

 

„U današnjem društvu je opšteprisutno nepovjerenje između vlasti i građana. To se preslikava i na slučaj odnosa studenata prema studentskim organizacijama. Mi studenti trebamo shvatiti da nismo neprijatelji jedni drugima i da ukoliko želimo promjene moramo ih postizati zajedničkim snagama i povjerenjem, a u procjenama moramo biti realni.“

Na kraju ovog sastanka studenti su zaključili da je najrealnije rješenje zahtjev za prenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu, i borba protiv diskriminatronog odnosa među studetima imatrikulantima.

„Iako mnogim studentima izgleda da je ova inicijativa prekasno pokrenuta, ipak smatram da je ovo možda i pogodno vrijeme za neka realna i efikasna rješenja“, kazala je Šljivić za FENA-u.

Predsjednica Studentskog vijeća Pravnog fakulteta UNTZ Amra Šehić, ovim putem istakla je kako je optimistična po pitanju prenosa četiri predmeta budući da je „odobren prenos tri predmeta u Mostaru i Sarajevu te bi to bila olakšavajuća okolnost i za Univerzitet u Tuzli“.