Vakcinacija: Možete li nam QR cod koji izdaje ZZJZ TK olakšati prelazak granice?

by nedim
| 21:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Problematika prelaska granica Evropske unije ovog ljeta dobila je na konfuziji, jer je brzopleto i prilično nejasno uvođenje digitalnih certifikata u državama Evropse unije zvanično značilo i stop za ulazak građana država koje ne budu izdavale potvrde kakve su propisane u Briselu. Kako prijeći granicu ako smo vakcinisani a nemamo QR code, pitali smo u Zavodu za javno zdravstvo TK, piše RTVTK.

Za državljane Bosne i Hercegovine, u kojoj je tek nedavno počela masovnija vakcinacija, uključujući i izdavanje državnih certifikata koji bi zadovoljili kriterije Evropske unije za ulazak u zemlje članice, prelazak granice znači i nove dileme.

Tim prije zbog godišnjih odmora i sve učestalijih sanjarskih pogleda prema odlasku van granica države. Prilikom vakcinacije građani naše zemlje dobijaju potvrdu u papirnom obliku koja je za sada u FBiH jedini zakonom propisan dokument kojim se potvrđuje vakcinacija.

“Druga opcija je dobijanje digitalnog certifikata putem platforme. Ta platforma prilikom unosa podataka od strane DZ automatski generiše QR cod i podatke iz baze i svakom građanu šalje poruku…“, kazao je izmeđuostalog Amer Hasanhodžić – stručni saradnik za informatiku i zaštitu na radu iz ZZJZ TK

Ta potvrda je, prema riječima Hasanbašića, lokalnog karaktera. Na nivou države još nije postignut sporazum te preko Agencije za identifikacione dokumente nisu u stanju da šalju podatke o vakcinaciji prema zemljama EU ili one u koje putuju bh.građani. QR cod predstavlja putanju koja će povući podatke iz centralne baze i što će utvrditi vjerodostojnost podataka sa kartona koji se u rijetkim slučajevima i falsifikuje. Sem toga, postoje i druge poteškoće, poput jezika.

Zaključkom Vlade TK kantonalna platforma puštena je u funkciju 5.maja ove godine. U početnim danima bilježi se broj i do deset hiljada prijava građana.

Rad se intenzivira u posljednje vrijeme, te kako navode u Zavodu, do kraja ove sedmice trebali bi se importovati svi zaostali podaci a vakcinisani dobiti elektronsku potvrdu, koje izdaju nadležni domovi zdravlja. Iako bh. potvrde za vakcinaciju nisu poput onih zemalja potpisnica na međunarodnom nivou, bilježe se i pozitivna iskustva građana pri prelasku granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austijom, Njemačkom, Mađarskom, Grčkom i Turskom, piše RTVTK.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.