Usvojena inicijativa za dodjelu Povelje TK generalu Hazimu Šadiću

by Tuzla Info
| 14:18

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je jednoglasno inicijativu zastupnice Naše stranke Amre Nadarević-Vodenčarević za posthumnu dodjelu Povelje Tuzlanskog kantona generalu Armije RBiH Hazimu Šadiću.

Inicijativa je upućena na osnovu Zakona o javnim priznanjima Tuzlanskog kantona za poseban doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama, ustavom i zakonom, te unapređenju demokratije, afirmacije i ugleda kantona ili drugih vrijednosti u BiH ili inozemstvu.

“1992. godine imenovan je za Načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a potom i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije BiH. Komandant Drugog korpusa Armije BiH postaje 1993. godine kada je i odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom“. Ukazom Predsjedništva iz 2000. godine dobio je i čin generalmajora. Upravo radi ovih razloga, a podcrtala bih ljudskost nominujem generala Hazima Šadica za najveće priznanje u Tuzlanskom kantonu, povelju Tuzlanskog kantona”, poručila je zastupnica Nadarević – Vodenčarević.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.